no

Index Vakbarát Hírportál

Büdös, sárga felhő telepedett Buenos Airesre

2012. december 6., csütörtök 19:54

Hatalmas, sárga színű, hányingert előidéző felhő borult csütörtök este Buenos Aires fölé, miután felrobbant egy vegyi anyagot tartalmazó konténer. A városban húsz utcányi sugarú körben mindenkit evakuáltak – az érintett területen két nagy bank, a légierő irodái, egy bíróság és egy iskola is van. A felhő a várostól délre terjedt tovább, Buenos Airestől 15 kilométerre is látni lehetett.

A rovarölő szerrel teli tározó az első hírek szerint azért robbant fel, mert a benne lévő különböző anyagok reakcióba léptek egymással.

A város kikötőjének egy részét kiürítették, míg más lakosoknak azt tanácsolták, maradjanak az épületeken belül.

Helyi idő szerint reggel 9-kor erős, az égő olaj szagára emlékeztető szag kezdett terjedni a városban, emiatt több metróvonalon is leállt a közlekedés, és a repülőgép-forgalom is szünetelt.

A rovarölő szer alacsony veszélyességi fokozatba tartozik, és a légzőszervekre hat, mondta Sergio Berni argentin biztonsági miniszter. Ugyanakkor azok az irodai alkalmazottak, akik a felhő által beborított Retiro nevű kereskedelmi negyedből menekültek, sebészmaszkot viseltek, és a BBC szerint arra panaszkodtak, hogy nem kapnak levegőt.

A helyi televíziók azt jelentették, hogy sokakat kórházba kellett szállítani.

A helyi környezetvédelmi hivatal vezetője elmondta: nincs ok aggodalomra, mert a vegyi anyag olyannyira feloldódott a levegőben, hogy már nem mérgező. A bűzt okozó Thiodicarb nevű anyagot rágcsálók és rovarok irtására használják. A szakirodalom szerint 100 Celsius fokos hőmérséklet felett könnyen felbomlik, többek között dimetil-diszulfid és szén-dioxid keletkezik belőle. Bomlásának fő mellékterméke azonban a methomyl, ami az emberi szervezetre nézve erősen mérgező.

Rovatok