Index Vakbarát Hírportál

Tizennyolc év börtön az iszlamista lövöldözőnek

2012. december 6., csütörtök 16:07

Tizennyolc év börtönre ítélték csütörtökön Boszniában azt az iszlamista férfit, aki tavaly októberben gépkarabélyból több sorozatot adott le Szarajevóban az amerikai nagykövetség épületére.

Branko Peric bíró hangoztatta, hogy a Mevlid Jasarevicre kirótt 18 évi szabadságvesztés a legsúlyosabb büntetés, amit valaha boszniai bíróság kiszabott terrorizmusért. A férfi két feltételezett segítőjét ugyanakkor felmentették. Mindhárman ártatlannak vallották magukat.

A bíróság szerint Jasarevic terrorcselekményt követett el azzal, hogy 50 percen át lövöldözött, összesen 105 lövést adott le az amerikai nagykövetség épületére.

A nagykövetség munkatársai közül senkinek sem esett baja, az épület falába azonban lövedékek csapódtak. Szemtanúk szerint a férfi egy villamosról szállt le, ezt követően kapta elő Kalasnyikov gépkarabélyát, majd lőni kezdte a külképviselet épületét. Egy rendőrségi mesterlövész később megsebesítette, s őrizetbe vették.

Jasarevicet az iszlám vahhábita irányzatának tagjai közé sorolják. Az irányzat Szaúd-Arábiában rendelkezik a legerősebb gyökerekkel, követői kapcsolatban állnak az afganisztáni és a pakisztáni vallási fanatikusokkal. Szerbia és  Bosznia egyes elszegényedett térségeiben szép számmal élnek úgynevezett "fehér al-kaidások", olyan muzulmánok, akiket rá lehet venni, hogy merényleteket hajtsanak végre európai és amerikai városokban – jegyzik meg szakértők.

A délszláv háborúk idején a független Boszniáért harcoltak a Nagy-Szerbia megteremtését célul kitűző Slobodan Milosevic elnök rendszere ellen.

Rovatok