Index Vakbarát Hírportál

A Hamász vezetője először jár a Gázai övezetben

2012. december 7., péntek 06:51

Negyvenöt év után először lép palesztin földre pénteken

, a Hamász vezetője, hogy részt vegyen egy ünnepi felvonuláson. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista szervezet feje 11 éves korában hagyta el Ciszjordániát, azóta külföldön élt.

Mesaal Egyiptomból érkezhet majd az övezetbe, a felesége állítólag már csütörtökön átkelt Rafahnál. A BBC szerint először jár majd Gázában, ahol palesztin szervezetek vezetőivel és helyi lakosokkal találkozik majd. Látogatása és a „győzelmi meneten" való részvétele sokak szerint azt tükrözi, hogy megerősödve került ki a novemberi nyolcnapos konfliktusból Izrael és a Hamász között, ami tűzszünettel zárult.

A Hamász szombatra tervez nagyszabású felvonulást, hogy megünnepelje a novemberben „Izrael felett aratott győzelmét", egyben megemlékezzen a szervezet alapításának 25. évfordulójáról. A dátum valójában nem a Hamász születésének, hanem az Izrael elleni első intifáda kezdetének a pontos évfordulója.

Egyes vélemények szerint a felvonulás és Mesaal részvétele annak jele, hogy a Hamász nyit a többi palesztin csoport felé, és talán megbékélés születik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, aki a Fatah vezetője.

Rovatok