Index Vakbarát Hírportál

Elhallgatta tikosszolgálati múltját egy lengyel politikus

2012. december 7., péntek 14:45 | aznap frissítve

Az egykori lengyel külügyminiszter-helyettes, Maciej Kozlowski a hatvanas években együttműködött a titkosszolgálattal (SB), amit elhallgatott átvilágításakor – állapította meg egy lengyel bíróság. A bíróság három évre eltiltotta közhivatal betöltésétől Kozlowskit, aki a kommunista időkben ellenzékiként volt aktív. A védelem megfellebbezte az ítéletet.

A bíróság bizonyítottnak találta a náci és az államszocialista rendszerben elkövetett bűnöket vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) ügyészségi beadványában foglalt állításokat, miszerint Kozlowski 1965 és 1969 között előbb jelöltként, majd titkos munkatársként Witold fedőnév alatt dolgozott az SB-nek Krakkóban. A férfit 1969-ben ellenzéki tevékenység miatt börtönbüntetésre ítélték.

Kozlowski cáfolta, hogy hazudott volna átvilágításakor. Elismerte, hogy 1966-ban a Jagelló egyetem diákjaként együttműködési nyilatkozatot írt alá az SB-vel, ezt azonban azért tette, hogy álcázza az emigrációban élő ellenzékiekkel ápolt kapcsolatait, és megkönnyítse betiltott könyvek Nyugatról történő csempészését.

Kozlowski azzal védekezett a bíróság előtt, hogy csak közismert információkat osztott meg az SB-vel, és 1968 júniusában be is szüntette velük a kapcsolatot. A bíróság azonban arra jutott, hogy az információk hasznosak voltak az SB számára, és kárt okozhattak konkrét személyeknek.

Az IPN többször is leszögezte, hogy Kozlowski életének ez a „szégyenteljes epizódja” megbocsátható lett volna, ha felfedte volna átvilágítási nyilatkozatában.

Kozlowskinak 1968-ban a diáktiltakozásokban való részvétele miatt abba kellet hagynia tanulmányait. 1969-ben letartóztatták Csehszlovákiában és 4,5 évre ítélték illegális könyvek csempészéséért. Két és fél év után kiengedték, de ezután sem hagyott fel az ellenzéki tevékenységgel.

1990 óta a lengyel külügyminisztériumban dolgozott, volt nagykövet Izraelben és a tárca helyettes vezetője is.

Rovatok