Index Vakbarát Hírportál

Mégsem méreg ölte meg Özal elnököt

2012. december 8., szombat 14:03

A Sabat című kormánypárti török napilap szombati számában azt írta: a Turgut Özal volt török elnök földi maradványaiban talált méreg mennyisége nem volt halálos. Turgut Özal holttestét október elején exhumálták, hogy azonosíthassák halála okát. Az 1993-ban elhunyt volt elnök családja két évtized óta azt állítja, hogy Özalt megmérgezték. Abdullah Gül jelenlegi államfő hivatalának különnyomozói idén júniusban napvilágra került jelentésükben gyanúsnak minősítették Özal halálának körülményeit. Az ankarai államügyészség ennek alapján rendelte el az exhumálást.

A most megvizsgált maradványokban talált DDT (diklór-difenil-triklóretán) rovarirtó szer, illetve a nehézfémek közé tartozó kadmium, valamint két radioaktív elem, polónium és amerícium mennyisége nem jelentős. Teljesen természetes, hogy Özal szervezetében jelen volt a DDT, hiszen korábban azt bőségesen használtak a mezőgazdaságban, bár ma már betiltották, írja az újság a törvényszéki orvosszakértők tanácsának jelentésére hivatkozva. A további mérgező anyagok a jelentés szerint a temetés helyének talajából kerültek Özal holttestébe.

A dokumentumot a következő napokban hozzák nyilvánosságra, és adják át az igazságügyi hatóságoknak. Idén novemberben a török sajtó még arról írt, hogy az exhumált maradványokban talált méreg vezetett a politikus halálához.

Az 1989-ben megválasztott, részben kurd származású Özal szívbeteg volt, két évvel korábban koszorúérműtéten esett át. A hivatalos közlések szerint 1993-ban, 65 éves korában szívroham végzett vele. A meggyilkolásáról szóló egyik elmélet szerint azonban valójában az államapparátus jobboldali tisztviselői dönthettek arról, hogy elteszik az útból, mert az elnök arra készült, hogy kezdeményezze a kurd kérdés rendezését.

Özal a 80-as években miniszterelnökként radikális gazdasági reformokat hajtott végre, jelentősen hozzájárulva Törökország modernizációjához, amiért sokak szemében az államalapító Mustafa Kemal Atatürk óta a legfontosabb török államférfi volt. 1988. június 18-án, pártjának (Anavatan Partisi) kongresszusán túlélt egy merényletet.

Rovatok