Index Vakbarát Hírportál

Palesztin felszabadítást akar a Hamász-vezér

2012. december 8., szombat 21:41

Egész Palesztina felszabadítására és a palesztin egység megteremtésére szólított fel, egyúttal kizárta Izrael állam elismerését Háled Mesaal, a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom katari emigrációban élő vezetője szombaton Gázában.

Százezrek vettek részt a Hamász megalapításának 25. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen, akik a Gázai övezetbe több évtizedes száműzetés után először ellátogató Háled Mesaal beszédét is meghallgatták. Biztonsági források kétszázezerre, a Hamász félmillióra becsülte a résztvevők számát.

„Palesztina a mienk a [Jordán] folyótól a [Földközi-]tengerig, déltől északig. Nem engedünk át a földből egy négyzetcentimétert sem” – közölte Mesaal a Hamász zöld zászlóit lengető hatalmas tömeg előtt. Hangsúlyozta, hogy soha nem ismerik el legitimnek Palesztina megszállását. A palesztin vezető szerint Palesztina fölszabadítása jog, kötelesség és cél egyben, az ellenállás viszont nem cél, hanem eszköz.

Mesaal 11 éves korában, az 1967-es hatnapos háború után hagyta el Ciszjordániát. Kuvaitban nőtt fel, azóta is mindig külföldön élt. A Gázai övezetben még soha nem járt, pénteken érkezett háromnapos látogatásra az évfordulós ünnepségek alkalmából.

Made in Gaza

Az ünnepi színpadon Mesaal mellett állt a színpadon Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke, valamint a radikális palesztin mozgalom több gázai és külföldi száműzetésben élő vezetője. A háttérben a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terét ábrázoló hatalmas kifeszített vászon egyik oldalán a Hamászt megalapító, az izraeli hadsereg által 2004-ben megölt Ahmed Jaszin sejk portréja volt látható, középen, a szónoki emelvény mögött az Izraelre kilőtt M-75-ös típusú rakéták egy 13 méter magas makettje állt. Ezen a „Gázában gyártva” felirat volt olvasható angolul.

Mesaal, akit a megfigyelők a Hamász többi vezetőjénél mérsékeltebb politikusnak ítélnek, a megbékélést, a palesztinok egységének megteremtését szorgalmazta. Úgy fogalmazott, hogy a 2006-os választások utáni megosztottság, amikor a Hamász és a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah mozgalom egymásnak esett, már a múlté.

A 67-es úton

Mesaal kijelentette, hogy az igazodási pont a Palesztin Felszabadítási Szervezet, amelyet egységben akarnak látni. A politikus szerint fölül kell vizsgálni a több mint húsz éve folyó tárgyalások politikáját, amelyet – mint fogalmazott – Izrael és a nemzetközi kishitűség kudarcba fullasztott.

A Hamász megalapításának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget azért hozták néhány nappal előbbre, hogy megemlékezzenek az első palesztin intifádáról, amely pontosan 25 évvel ezelőtt, 1987. december 8-án robbant ki. A Hamász alapokmányában Izrael állam elpusztítását hirdeti, de vezetői többször is jelezték, hogy hajlandóak hosszú távú fegyverszünetről tárgyalni, ha a zsidó állam visszavonul az 1967-es határok mögé.

Rovatok