Index Vakbarát Hírportál

Új gerincet kapott egy ötéves kislány

2012. december 8., szombat 20:48

Életmentő műtétet végeztek el egy ötéves brit kislányon, akinek öt csigolya hiányzott a gerincéből. A betegsége azzal fenyegette, hogy összepréselődnek a belső szervei. Rosie azóta jobban van, az orvosok szerint elképzelhető, hogy járni is megtanul.

Időzített bombaként élt a walsalli Rosie Davis az életét megmentő műtét előtt - fogalmaztak a gyerek szülei. A kislány gerincéből hiányzó csontok miatt a gyerek felsőteste nem bírta el a testsúlyát, ez pedig azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy összepréselődnek a belső szervei.

A kislány azóta átesett az életmentő műtéten. Az operációhoz szükséges csontanyagot az orvosok a kislány lábából vették. A műtéthez a kislány lábait amputálni kellett, de Rosie ezeket születése óta nem tudta mozgatni.

Rosie egy ritka rendellenességgel a gerinc részleges diszgenézisével született. A gerincéből öt csigolya hiányzik, így egy tíz centiméteres űr tátongott a csontok között. A lábszára szintén torz volt a hasa alatt, és ezeket szinte egyáltalán nem érezte. A kislány egyre inkább kifutott az időből, ahogy a belső szervei egyre kevésbé fértek el a testében; csak idő kérdése volt, hogy mikor préselődnek össze végleg a belső szervei, ami a halálához vezetett volna. A műtét előtt már voltak arra utaló jelek, hogy a veséi kezdtek összenyomódni.

13 óráig tartott a műtét

Rosie lábait a térd vonalában amputálták. Az ezekből származó csontokat az orvoscsoport beépítette a gerincébe, hogy pótolják a hézagos csigolyaszerkezetet. Az orvosok két fémrudat is beépítettek Rosie csontozatába: az egyik a gerincvégződéseket köti össze, a másik a csípőjét támasztja meg. A birminghami gyermekkórházban végzett műtét 13 órán át tartott.

Korábban sosem végeztek hasonló műtétet Európában. az egyetlen hasonló beavatkozásra tíz éve került sor Új-Zélandon. Guirish Solanki, az operációban részt vevő idegsebész elmondta, hogy elégedettek az eredménnyel. Noha ez volt a világon a második eset, hogy hasonló beavatkozást végeztek, már az is csodaszámba megy, hogy a műtétet el tudták végezni. A hasonló problémával született gyerekeknek ugyanis általában nincsenek működő idegek a gerincükben. Rosie szerencséje az volt, hogy neki csupán a csontok, nem a működő idegek hiányoztak a gerincéből.

Az orvosok elképzelhetőnek tartják, hogy Rosie a gerincműtét után hamarosan elkezdheti érezni az eddig érzéketlen lábait is. Ebben az esetben művégtagok segítségével járni is megtanulhat.

Rovatok