Index Vakbarát Hírportál

Vegyi fegyvert is bevethetnek Szíriában

2012. december 8., szombat 19:45

A szíriai hatóságok arra figyelmeztették a nemzetek közösségét, hogy a kormányerők ugyan soha, de a lázadók vegyi fegyvereket vethetnek be a konfliktusban.

A szíriai sajtóban szombaton megjelent hírek szerint a damaszkuszi külügyminisztérium az ENSZ-nek küldött leveleiben sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a nemzetközi közösség semmit nem tett, amikor egy lázadó csoport elfoglalt a héten egy mérgező klórgázt előállító magánüzemet Aleppó közelében. Szerdán a lázadók egyik csoportja feltett az internetre egy videót, amelyen álarcos férfiak marólúgot tartalmazó üvegeket mutatnak fel, majd a vegyi anyagot átöntötték egy öblös üvegbe, amelyben két nyúl volt. Az állatok nem sokkal később elpusztultak.

A Sysacco nevű, szíriai-szaúdi vegyesvállalat marólúgot és sósavat előállító üzeme Szfire település közelében, mezőgazdasági övezetben fekszik. A múltban sok panasz érkezett rá, mert az üzem szennyezte a vizet.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsnak és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak címzett levélben a szíriai külügyminisztérium ismét hangsúlyozta, hogy a kormányerők soha nem vetnek be vegyi fegyvereket, ha azok léteznek, mert az ismert országok, köztük az Egyesült Államok által támogatott terrorizmus ellen védelmezik a népet. Az ENSZ az utóbbi napokban többször óva intette Bassár el-Aszad szíriai elnököt és az őt támogató erőket vegyi fegyverek bevetésétől. Névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők azt állították, hogy a szíriai hadseregnek szaringázzal töltött, repülőről ledobható bombái vannak.

George Sabra, a szíriai emigráns ellenzék legnagyobb ernyőszervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke pénteken szavak helyett tetteket követelt, különös tekintettel a világ biztonságát fenyegető vegyi fegyverekre. Mint elmondta, a szíriai rendszer már korábban is azt állította, hogy ha lenne is birtokában, soha nem vetne be vegyi fegyvereket.

Az orosz kapcsolat

Moszkva ugyanakkor közvetve elismerte, hogy Szíriának vannak vegyi fegyverei. Oroszország csak idén 500 millió dollár értékben szállított fegyvereket Szíriának. A Christian Science Monitor szerint is aggályos, hogy az Asszád-rezsim jelentős mennyiségű vegyi fegyver felett rendelkezik. Erről az Egyesült Államok és Izrael szakértői is meg vannak győződve.

Jelenleg Szíriában lehet az egyik legnagyobb vegyi fegyver készlet a világon. A lap szerint a rezsimnek szarin- és VX gáz, valamint az ezek célba juttatására alkalmas föld-föld rakéták, például Scud komplexumok is rendelkezésre állnak.

Rovatok