Index Vakbarát Hírportál

Ponta Fidesz-szerű győzelmet aratott

2012. december 9., vasárnap 20:28 | aznap frissítve

Újrázott a szociálliberális kormánykoalíció Romániában, a Băsescu elnököt támogató jobboldal viszont nagyon visszaesett. Az RMDSZ az exit pollok szerint elérte az 5 százalékos küszöböt, Ponta a kétharmados többséghez akár a kormánykoalícióba is bevonhatja a magyar pártot.

Az erős havazás több megyében megkavarta a román választást, de végül az exit pollok szerint papírforma eredmény született: a kormányzó USL szociálliberális pártszövetség fölényesen győzött, a kétharmados többség közelébe kerülhet. A Traian Băsescu elnököt támogató jobboldal nagyon kikapott, míg a bejutási küszöb környékén egyensúlyozó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az Adevarul.ro-n közölt összes exit poll szerint eléri az 5 százalékot.

Az állami tévé által készített exit poll szerint az USL 57, a jobboldalt tömörítő ARD koalíció 21 százalékot szerzett, míg a populista PP-DD 11, az RMDSZ a bejutáshoz szükséges 5 százalékot érte el. A GeoPol felmérésében szintén 57 százalékon az USL, a jobboldal 18, a populisták 14 százalékot értek el, az RMDSZ-t pedig ebben az esetben is 5 százalékra mérték.

Tárgyalnak az RMDSZ-szel

Victor Ponta miniszterelnök azt mondta, hogy hétfőtől tárgyalnak az RMDSZ-szel a parlamenti, kormány- és alkotmányozó többség megalakításáról, írja a Manna.ro. Telefonon gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének, aki megerősítette, hogy a magyar párt kész tárgyalásokat kezdeni, írja az Adevarul.ro.

„A felelősségünk százszázalékos minden olyan magyar ember iránt, aki ránk szavazott, de azok iránt is, akik nem bennünket választottak, vagy nem jutottak el ma az urnákhoz" – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Mint mondta a gazdasági reformért, a kisebbségi jogokért és a régióátszervezésért tárgyalásokat kezdenek. Szombatra összehívják a Szövetségi Képviselők Tanácsát, hogy megvitassák a választási eredményeket.

A Pontával szövetséges Crin Antonescu, a szenátus elnöke azt mondta, hogy Băsescu elnökségéről is véleményt mondtak a szavazók. A jobboldal részéről Vasile Blaga, a PDL elnöke annyit nyilatkozott, hogy szerinte az exit pollok többségével ellentétben 20 százalék felett végeznek majd.

Az USL győzelme nem meglepetés, a szövetség növeli többségét a a 137 fős szenátusból, és a 315 fős alsóházból álló parlamentben. Az 1990-es választások óta nem győzött ilyen nagy fölénnyel egy párt vagy szövetség, akkor a román forradalom után Ion Iliescu Nemzeti Felszabadítási Frontja 66 százalékot szerzett.

A választásokra összerántott új jobboldali koalíció, az ARD – amely a korábbi kormánypárt PDL-t is magában foglalja – viszont a várakozásokhoz képest is rosszabbul szerepelt, az előzetes felmérésekben még 20 százalék fölé jósolták őket.

Késve nyitottak a szavazóhelyiségek

A 21 órás urnazárásig 41,72 százalékos volt a részvétel, ami felülmúlta a várakozásokat, négy éve ugyanis 39,26 százalék ment el szavazni. Különösen annak fényében volt fontos a részvétel, hogy a havazás miatt több száz szavazóhelyiség késve tudott csak kinyitni. Több mint nyolcvan településen nem volt áramszolgáltatás a rossz idő miatt, írja a Krónika.ro.

A Központi Választási Iroda (BEC) azonban jelezte, hogy nem hosszabbítják meg a szavazást, helyi idő szerint 21 órakor (magyar idő szerint 20 órakor) zártak a szavazóhelyiségek. Délután ötig 370 bejelentés érkezett visszaélésekről.

Băsescu is szavazásra buzdította a magyarokat

A magyarok lakta területeken különösen kevesen mentek el szavazni az első órákban, habár estére már közelebb került az országos átlaghoz a részvétel. A délelőttihez képest estére javult a magyarok lakta területeken a részvétel, de még mindig az átlag alatt alakult. Reggel a havazás miatt olyan kevesen mentek el a magyarok lakta megyékben szavazni, hogy több mint 20 százalékkal volt alacsonyabb a részvétel az országoshoz képest.

Videoüzenetében még Traian Băsescu elnök is szavazásra buzdította a romániai magyarokat vasárnap este. Az RMDSZ korábban a Basescut is támogató PDL koalíciós partnere volt a román kormányban, az elnök pedig Orbán Viktor miniszterelnökkel is jó kapcsolatot ápolt.

A mozgósítás már előzetesen is kulcskérdés volt a magyarlakta területeken. Az RMDSZ elsősorban azzal próbálta mozgósítani a szavazókat a kampányban, hogy hangsúlyozta, ha nincsenek ott a parlamentben, akkor nincs képviselete a magyarságnak, valamint az eddigi eredmények is csorbulhatnak.

Ha az RMDSZ nem éri el az 5 százalékos küszöböt, akkor sem szorult volna ki teljesen a parlamentből, azonban szimbolikus vereséget szenvedett volna. Az úgynevezett alternatív küszöb alapján ugyanis bejuthat az a párt, amelyiknek hat képviselője és három szenátora relatív többséget tud szerezni a körzetében, ez pedig nem lett volna kérdés.

A választáson induló másik magyar párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az exit pollok szerint 1 százalék környékén végez majd. Toró T. Tibor, a párt elnöke elmondta, hogy valószínűleg nem sikerült elérniük az alternatív küszöböt sem.

Szélesedhet a megosztottság?

Az USL elsősorban a Băsescu elleni népszavazás relatív sikerével kampányolt, vagyis előszeretettel hangoztatta, hogy többen szavaztak az elnök leváltására, még ha érvénytelen is lett a referendum.

A jobboldal a demokrácia bajnokaként állította be magát szemben az USL-vel, amelynek a hatalomra kerülésük után voltak vitatott döntései, és külföldi bírálatokat is kiváltottak. A kampány végére pedig Băsescu is aktivizálta magát.

Az elnök már jelezte, hogy nem akarja kinevezni a plágiumbotrányba keveredett Pontát miniszterelnöknek, viszont ha a harmadik próbálkozás után sem tudnak döntésre jutni, akkor fel kell oszlatni a parlamentet. Crin Antonescu viszont azzal fenyegetőzött, hogy felfüggeszthetik Băsescut.

A választás így aztán patthelyzetet is eredményezhet az elnök és a Ponta közötti viszonyban. Ponta ugyanakkor győzelmi beszédében azt mondta, hogy Romániának békére, újjáépítési időszakra van szüksége. A kormányfő egyben megerősítette, hogy Romániának tovább kell haladnia az Európa felé vezető úton.

Rovatok