Index Vakbarát Hírportál

Izraeli kémkeselyűt lőttek le Szudánban

2012. december 11., kedd 16:07 | aznap frissítve

Szudáni illetékesek azt állítják, elfogtak egy olyan keselyűt, amelyet az izraeli titkosszolgálat sepciális elektornikai eszközökkel szerelt fel. Az izraeli médiát idéző Telegraph szerint a madarat Nyugat-Szudánban, Darfur-tartományban fogták el. Mivel a keselyűn GPS-t, és napelemmel működő képrögzítő-berendezést találtak, szudáni hatóságok arra jutottak, hogy izraeli kémet fogtak.

Gyanújukat megerősítette, hogy az állat lábára gyűrűn a következő feliratok szerepeltek: "Israel Nature Service" és "Hebrew University, Jerusalem". Azaz "Izraeli Természeti Szolgálat" és "Héber Egyetem, Jeruzsálem,."

Szudán úgy véli, hasonló kémek készítették elő azt a bombázást, amely mögött állításuk szerint Izrael állt. A légicsapásban megsemmisült egy titkos raktár, ahol Gázába szánt iráni rakétákat tároltak. A támadást Izrael nem kommentálta.

Izraeli illetékesek ugyanakkor elismerték, hogy a madárnak köze van országukhoz: ott szerelték fel nyomkövető berendezéssel, amelynek segítségével az életmódjára, vándorlási szokásaikra vonatkozóan kapnak információkat az ornitológusaik. A Telegraphnak nyilatkozó izraeli ökológus, Ohad Hazofe elmondta, hogy októberben száz keselyűt szereltek fel GPS-ekkel, hogy így mérhessék a madarak által megtett távolságot és hogy milyen magasan szállnak. A keselyűkön nem voltak ugyanakkor kamerák.

Hasonló vádakkal már találkoztak az izraeli kutatók, amikor Szaúd-Arábiában kaptak el egy izraeli kémet, amely szintén keselyű volt. Az ország illetékesei később már kritikusan nyilatkoztak a találgatásokkal kapcsolatban, elismerve, hogy valóban vándorlástudományi vizsgálatok állhatnak a háttérben.

Rovatok