Index Vakbarát Hírportál

Nem tetszik a rendszer? Tanuljon külföldön!

2012. december 11., kedd 10:33

A magyar egyetemeken fizetendő tandíjak alatta vannak az angliai vagy amerikai egyetemeken fizetendő összegeknek, de Németországban, Ausztriában vagy éppen Finnországban a magyarok is tandíjmentesen tanulhatnak a jogi, az orvosi vagy a bölcsészképzéseken. Ezekre persze nem könnyű bejutni: jó eredmények és magas szintű nyelvtudás kell, és a versenyben az anyanyelvi diákokat is le kell győzni. Ha nincs is tandíj, akkor is érdemes számolni az egyéb díjakkal és a magasabb megélhetési költségekkel.

A következő tanévben csak 10 ezer hallgató oktatását finanszírozza teljes mértékben az állam, míg 40 ezer leendő hallgató csak részösztöndíjat kap, azaz a képzési költség felét fizeti az állam. Bár a részletes számokat még mindig nem közölték, a múlt hét csütörtökön kiderült: a kormány a sajtóban korábban már kiszivárgott koncepció mellett döntött.

Megnéztük, jobban jár-e az a diák, aki úgy dönt, a drasztikus keretszámcsökkentés után inkább valamelyik külföldi egyetemet, főiskolát választja. Két amerikai és hét európai ország egy-egy felsőoktatási intézményénél néztük meg, hogy ott mennyit kell fizetni a képzésért. Az összehasonlíthatóság kedvéért az egyetemeken azt vizsgáltuk, mennyibe kerül az orvosi, a jogi és valamilyen bölcsésztudományi képzés  – ha egyáltalán kell fizetni.

Jövőre Magyarországon már csak fizetős jogászképzés lesz. Ez a hat magyar jogi karon, 2012-es árakon számolva, egy tanévben átlagosan 404 ezer forintba kerül. Hasonló az ára a jogi képzésnek Hollandiában, fele ennyi Romániában, az USA-ban és Angliában viszont ennek többszöröse. A magyar diákok ezt fedezhetik az évi 2 százalékos kamattal járó Diákhitel 2-ből, így diplomájuk megszerzése után 2 milliós adóssággal kezdik pályájukat, míg a bölcsészek 1,2 millióval. Ha valaki megfelelően beszéli a nyelvet, Németországban, Ausztriában vagy éppen Finnországban ingyen is tanulhat, bár ekkor a hazainál magasabb megélhetési költségekkel kell számolnia.

A hazai orvosi képzésben részben megmaradnak az államilag támogatott helyek. A nyilvánosságra került előterjesztés szerint 1100 diák kap teljes finanszírozást, 900 hallgató viszont csak részösztöndíjat, azaz a képzési költség felét kell majd magának megfizetnie. Ezek a hallgatók tanulmányaik végére 6 millió forintos törlesztendő diákhitelt halmozhatnak fel. Akinek jó eredményei vannak és magas szinten beszél angolul vagy németül, az Berlinben, Bécsben vagy Helsinkiben tandíj nélkül tanulhat.

    orvos  jogász  bölcsész
 Magyarország  1 millió (részösztöndíj)
 404 ezer  240 ezer
 Harvard, USA  10,9 millió  8,2 millió  8,2 milllió
 Yale, USA  10,8 millió  11,2 millió  7,7 millió
 Bedfordshire, Anglia  3,36 millió  3,36 millió  3,36 millió
 Hollandia (átlag)  504 ezer  504 ezer  504 ezer
 Babes-Bolyai Tudományegyetem, Románia (nincs orvosképzés) 
170-280 ezer között
 170-280 ezer között
 Helsinki, Finnország nincs tandíj 
nincs tandíj nincs tandíj 
 Trinity College, Írország  nincs tandíj, de van 660 ezer forintnyi kötelező díj más jogcímen
nincs tandíj, de van 660 ezer forintnyi kötelező díj más jogcímen
 
 nincs tandíj, de van 660 ezer forintnyi kötelező díj más jogcímen
 Humboldt Egyetem, Charité, Németország
nincs tandíj nincs tandíj nincs tandíj
Bécsi Egyetem, Bécsi Orvostudományi Egyetem, Ausztria nincs tandíj nincs tandíj nincs tandíj

A táblázatban az éves, tehát az egy tanévre, két szemeszterre szóló tandíjat tüntettük fel forintban.

Jövőre Magyarországon minden gazdasági képzésen tandíjat kell fizetni, az állam ezeket a jogi képzésekhez hasonlóan egyáltalán nem finanszírozza. A külföldi lehetőségekről korábbi cikkünkből tájékozódhat.

Aki külföldre megy tanulni, annak persze a magyarnál általában magasabb megélhetési költségekkel is számolnia kell. A Yale becslése szerint például egy tanévet náluk 17 ezer dollár  (nagyjából 3,7 millió forint) alatt nem lehet megúszni, ennyiből jönnek ki a tankönyvek, a szállás, az étkezés és a kisebb személyes kiadások. A dublini Trinity College hallgatóinak sem sokkal olcsóbb az élet, az iskola 10 400 eurós (2,9 millió forintos) éves kiadást jósol nekik. A milliós összegeket azért egyáltalán nem lehetetlen összeszedni egy kint élő és dolgozó diáknak. Az egyetemisták nagy része Magyarországon is dolgozik, de aki külföldön teszi ezt, ugyanazzal a munkával jóval többet kereshet.

Harvard, Yale, USA

A Harvard az elmúlt évtizedekben komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a szegény, de tehetséges tanulók is bejuthassanak. Így most ha a jelentkező és a szülei jövedelme nem éri el az évi 65 ezer dollárt (14,3 millió forintot), akkor gyakorlatilag ingyen tanulhat a bejutott diák. Ez nem kölcsön, hanem támogatás a rászorulóknak.

A tandíj maga egyébként 37,5 ezer dollár évente, de támogatást a lakást és az étkezést is tartalmazó, nagyjából 55 ezer dolláros (12 millió forintos) összköltségre lehet igényelni.  Cserébe év közben dolgozni kell az egyetem által ajánlott munkák egyikében, például a menzán, és nyári munkát is vállalni kell.  Az orvosi képzés drágább, 50 ezer, de a támogatási feltételek azonosak. 5 százalékos kamatra kölcsönt is lehet felvenni, ha valakinek ezeken felül is pénzre van szüksége. A törlesztés a végzés után hat hónappal kezdődik, tíz évre elosztva, de bármikor bármennyit lehet előtörleszteni. Ezek a támogatási feltételek azonosak, akár belföldi, akár külföldi a diák.

A Yale Egyetemen 17 százalék a külföldi diákok aránya, 118 különféle országból jöttek. Az orvosi képzésen a 49 500 dolláros (közel 11 millió forintos) éves tandíj ellenére óriási a túljelentkezés, csak az ide vágyók nagyjából 2 százalékát veszik fel. A Yale honlapján a gyakori kérdéseknél valaki megkérdezte, mennyi ideig tart egy átlagos orvosin végzett volt diáknak, hogy visszafizesse a tandíj miatt felvett kölcsönt. A válasz az volt, hogy elég lehet 3 év, de beletelhet 30 évbe is, az átlag mindenesetre 10 év körül van.

A Yale-en egy angol szakos bölcsész tandíja évi 35 500 dollár (7,7 millió forint), a  jogi kar viszont valamivel még drágább, mint az orvosi. Itt a tandíj a 2012/13-as évben 51 350 dollár (11,2 millió forint). Ehhez képest már aprópénznek tűnik, hogy a Yale-en a tandíjon kívül fizetni kell évente 2250 dollárt az iskola felszereléseinek használatáért, és az alapvető egészségügyi ellátásáért. Kötelező ezen felül az esetleges kórházi ellátást fedező biztosítást kötni, ami újabb 1980 dollár.

A Yale követi a végzett jogászai sorsát. A 2011-ben végzett osztályban 205-en voltak, közülük 197 volt diáknak van munkahelye, néhányan még tanulnak, és csak egy van közöttük, aki állástalan. Az egyetemről 2011-ben frissen kikerült diákok átlagfizetése 98 558 dollár (21,5 millió forint).

Humboldt Egyetem, Berlin-Charité, Németország

Németországban minden tartomány maga dönthet arról, hogy alkalmaz-e a tandíjat a felsőoktatásban. Már csak két tartományban, Bajorországban és Alsó-Szászországban kell fizetni az alapszintű képzésért, ahol a tandíjak szemeszterenként kb. 500 eurót (140 ezer forint) tesznek ki. Az egyetemeken ugyanakkor 50-250 eurós (15-70 ezer forintos) szemeszterhozzájárulást kell fizetni. Az egyetemek ebből a pénzből tartják fent a kedvezményes étkezést nyújtó menzákat, a diákszállókat, ebből fizetik az ügyintézési költségeket és a kedvezményes árú utazási bérleteket.

Külföldi jelentkezők az anabin.de honlapon tájékozódhatnak arról, hogy otthon szerzett bizonyítványaikat elfogadják-e a német egyetemek. A külföldiek jelentkezéseiket és az ahhoz szükséges dokumentumokat, köztük a magas szintű német nyelvtudásról szóló bizonyítványt (általában DSH, azaz Deutschen Sprachprüfung für den Hochschulzugang) az uni-assist-on keresztül adhatják be, vagy közvetlenül a kiválasztott felsőoktatási intézménybe küldhetik. Az uni-assiston keresztül a jelentkezés egyszeri díja 68 euró, minden további egyetem vagy szak választása esetén 15-15 euró.

Az orvosi egyetemeken Németországban létszámkorlátozás van. Az ide jelentkezők ezekre a helyekre egy külön felületen, a hochschulstart.de-nkeresztul adhatják be papírjaikat. Mivel a magyarok EU-állampolgárok, ők a német jelentkezőkkel egyenlő jogokat élveznek, de a bejutás még a németeknek is rendkívül nehéz. A berlini orvosi egyetemen (Charité) mindössze 300 helyet hirdetnek meg. A kiválasztásnál szóbeli felvételi vizsgát tartanak, figyelembe veszik az érettségi eredményeket, a matematikból, fizikából, biológiából és kémiából elért eredményeket, és szükséges a magas szintű német- és angoltudás is.

Berlinben nincs tandíj, a berlini orvosi karon a legkiválóbb diákok két szemeszteren keresztül havi 300 eurós ösztöndíjat is kaphatnak. Nincs tandíj, és a jelentkezés valamivel egyszerűbb, ha az ember jogot vagy például gemanisztikát szeretne tanulni.

Bécsi Egyetem, Bécsi Orvostudományi Egyetem, Ausztria

A Bécsi Egyetemre január 7. és február 5 között lehet jelentkezni. Az EU-s állampolgároknak nem kell tandíjat fizetniük, csak a 17 eurós szemeszterhozzájárulást. Az EU-s állampolgároknak, így a magyaroknak csak abban esetben kell fizetniük, ha túlfutnak a képzési időn plusz a két szemeszternyi „toleranciaidőn". (A szemeszterenkénti 363 eurós díjat csak a nagyrészt EU-n kívüli országokból jelentkezőknek kell megfizetniük, illetve azoknak, akik rendes időre nem fejezik be tanulmányaikat.)

Jelentkezni az egyetemen lehet, a szükséges dokumentumok online beküldésével. Az EU-s államokban tett érettségit elfogadják, de emellett szükség van a B2/2-es szintű német tudás igazolására is (Österreichisches Sprachdiplom - B2, Goethe Institut - Goethe Zertifikat B2, Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang DSH II). Ezen dokumentumok beadásával lehet jelentkezni a jogi vagy a legtöbb bölcsészképzésre, de az egyetem 2010-ben külön felvételi eljárást vezetett be a pszichológia, a kommunikáció és a sporttudományi szakokra. A bécsi orvostudományi egyetemre külön felvételi eljárás van, amelyen minden jelentkezőnek részt kell vennie. A jelentkezőket a beadott dokumentumok és felvételi vizsga alapján rangsorolják, és a legjobb 740 diákot veszik fel. A magyar diákoknak itt a németországi létszámkorlátozás miatt Ausztriában tömegesen próbálkozó német fiatalok tömegével kell versenyezniük a felvételin.

University of Bedfordshire, Anglia

Angliában alsóbb kategóriás egyetemnek számít például a University of Bedfordshire. Itt 9600 font (3,36 millió forint) egy évi tandíj a jogi, bölcsész és orvosi jellegű bachelor (BA) szakra is. Uniós állampolgároknak legfeljebb 9 ezer font diákhitelt ad az állam, de ezt csak azokban az években kell visszafizetni, ha a végzett éves keresete 21 ezer font fölé kerül (7,35 millió forint). Ilyenkor a kereset 9 százalékát számlázzák ki törlesztésre. Kölcsönt és támogatást is lehet még ezeken felül igényelni az államtól, mindkettőt legfeljebb 3500 font körüli éves összegig.

University of Helsinki, Finnország

Aki Finnországot célozza meg, húsz egyetem és harminc szakfőiskola közül választhat. A finn oktatási rendszer nagy előnye, hogy nincs tandíj, még a külföldi diákoknak sem kell fizetni a felsőfokú tanulmányokért. Legfeljebb a különféle hallgatói szervezetek kérhetnek éves tagdíjat (évente 50-100 eurót), ennek összege egyetemenként eltérő. Finnországban ugyan nincs tandíj, a megélhetés viszont nem olcsó. Kollégiumi szobát havi 400 euróért lehet igénybe venni, míg a lakások bérleti díja 500-850 euró.

Finnországban nincs központi felvételi, a felsőoktatási intézmények maguk bonyolítják le a felvételi eljárást, jellemzően írásbeli vizsgáztatás formájában. Mivel az ország is csatlakozott a bolognai rendszerhez, bachelor, master és posztgraduális képzésre is lehet jelentkezni. Az őszi szemeszter már augusztus elsején elkezdődik, és december 31-ig tart, míg a tavaszi félév hivatalosan január elsején kezdődik, és július 31-én ér véget.

Az ország legrégebbi és legnagyobb egyetemének számító University of Helsinki 11 karára összesen 36 ezren járnak. Az 1640-ben alapított intézménybe idén mintegy 25 ezren próbáltak bejutni, azonban a jelentkezőknek kevesebb, mint ötödét vették fel. A bölcsészettudományi karon mintegy 70 képzés közül lehet választani, ám a legtöbb szak oktatása csak az ország hivatalos nyelvein, azaz finnül és svédül folyik. Azért egyre több angol, német, spanyol nyelvű szakot indítanak a külföldi hallgatóknak és a cserediákoknak.

Az egyetem jogi karán a finn és svéd nyelvű képzések mellett már angolul is lehet a jogot hallgatni. Míg Magyarországon a jogtudományi képzések alapból osztatlan, ötéves képzések, a finn jogi képzés is a 3+2 éves bolognai rendszerre épül, viszont ahhoz, hogy valaki ügyvéd lehessen, kevés a hároméves alapképzés elvégzése.

Amsterdam University, Hollandia

Hollandiában alapvetően egységesen 1771 euró/év (504 ezer forint) a BA szakok tandíja (az orvosi is), de ettől néhány intézmény vagy képzés eltérhet. Például az amszterdami egyetem egyik elismertebb általános humán BA programja (Amsterdam University College Liberal Arts & Sciences BA) 3901 euró/év (1,1 millió forint). Minden tandíjra vehet fel kölcsönt 30 év alatti uniós állampolgár a holland államtól. Az adósságot végzés után 15 év alatt kell visszafizetni, a kondíciókat egy független holland állami intézmény állapítja meg. Tavaly például 1,39 százalék volt az éves kamat.

Trinity College, Dublin, Írország

Írországnak jó híre van a külföldre készülő diákok között, mert viszonylag közismert, hogy uniós állampolgárként a magyarok is tandíjmentesen tanulhatnak, akárcsak az írek. A tandíjmentességhez csak pár feltételnek kell megfelelni: például legalább kétéves képzésre kell jelentkezni, és a jelentkezés előtti öt évből legalább hármat uniós tagországban kell tölteni. Ezzel képzéstől függően évi több ezer eurót lehet megspórolni. A nagy múltú dublini Trinity College-ban például a valamilyen okból tandíjköteles, de uniós állampolgárságú hallgatók orvosképzésben évi 6121 eurót (nagyjából 1,7 millió forintot), jogász- és angol szakos bölcsészképzésben évi 3431 eurót (970 ezer forintot) fizetnek tandíj címén.

Más címen viszont az ír egyetemek a tandíjmentesektől is szednek pénzt, éppúgy, mint a tandíjat fizetőktől. A legnagyobb tétel az úgynevezett hallgatói hozzájárulás, a Trinity College-ban ez most évente 2250 euró. Ehhez jön még hozzá a sportolási lehetőségért kötelezően fizetendő 77 euró, plusz a diákszövetkezet 8 eurós tagdíja. Így összesen 2335 euróba került egy tanév a Trinity College tandíjmentes tanulóinak, ez nagyjából 660 ezer forint.

Az ír tandíjmentesség azért még így is vonzó a külföldi diákoknak. A Trinity College diákjainak csak 79 százaléka ír, a többiek külföldről (11 százalék uniós tagállamból) érkeznek ide. Az ír tandíjmentességnek egyébként megvan az a hátulütője, hogy ugyan sokan kezdhetnek egyetemi tanulmányokba, de kiesni is nagyon könnyű a felsőoktatásból. Egy 2010-es tanulmány azt mutatta ki, hogy a Dublin-környéki egyetemeken a diákok majdnem egyharmada kibukik, még mielőtt a másodévet elkezdenék. A Trinity College ebből a szempontból nem áll ilyen rosszul, itt csak 8 százalékos a kiesési arány.

Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár, Románia

Pontos adat nincs arról, hogy hány magyarországi hallgató tanul a szomszédos Romániában, számuk nagyjából néhány százra tehető. Előnyt jelent, hogy az Európai Unióból érkező diákokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a romániai hallgatókat: a magyar diákok is felvételizhetnek államilag támogatott, úgynevezett térítésmentes képzésre. A román felvételi eljárás ugyanakkor némileg eltér a magyar szabályoktól: a magyarországi középiskolai jegyeket elismerik, és átszámolják a romániai tízes skálára. Eltérést jelent, hogy Romániában nem egy központi rendszer rangsorolja a diákokat, hanem közvetlenül az egyetemhez kell benyújtani a felvételi lapot, és az intézmény állít rangsort a felvételizők között.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen 71 alapszakon és 28 mesterszakon lehet magyarul tanulni. Most csaknem 200 magyar diák jár a kolozsvári egyetemre, közülük a legtöbben a színművészeti, közgazdasági, biológia és bölcsész szakokra. Az „A kategóriás” besorolással rendelkező egyetemen (ami a magyarországi rendszerben a kutatóegyetemi címet jelenti) szakonként változik a költségtérítés mértéke. Egy szemeszterért általában 300 és 500 euró (86-145 ezer forint) között kell fizetni, amelyet több részletben is meg lehet téríteni. Ha valaki jól tanul, a tanulmányi eredmények alapján a második, harmadik év elején átkerülhet tandíjmentes helyre.

A karok a felvételinél díjat is kérhetnek, amely két részből (iratkezelési és beiratkozási díjból) áll. Az idei képzéseket tartalmazó táblázat szerint egy négyéves nappali, részben magyar nyelven hallgatható jogász szaknál a beiratkozási díj 220 lej (12 ezer forint), az iratkezelési díj pedig minden jogtudományi szakon 30 lejbe (1700 forint) kerül. A jogi karra az idei tanévben egyébként 187 diák kerülhetett be állami és 320 költségtérítéses képzési formára, míg a bölcsészettudományi területre 408, illetve 694 hallgatót vettek fel.

Egyre többen mennek el

Az eduline.hu nemrég arról írt, becslések szerint jelentősen nőtt a külföldi egyetemekre készülők száma a hallgatói szerződések bevezetése és a 2012-es keretszámcsökkentés óta. A TÁRKI felmérése alapján a felnőtt lakosság közel fele, 47 százalék akár évekre is dolgozna külföldön, 8 százalék pedig azt is el tudja képzelni, hogy végleg külföldön marad. Ez az arány még magasabb a felsőoktatásban tanulók körében. A portál cikkét cáfolva az oktatásért felelős államtitkárság közleményt adott ki, amelyben azt írták, mivel a fiataloknak sehol sem kell bejelenteniük, hogy külföldön folytatnak felsőfokú tanulmányokat, így erre vonatkozóan semmilyen tényszerű információ nem állt korábban és nem áll ma sem rendelkezésre. „Az oktatási statisztikákban kizárólag a különböző, hazai és külföldi ösztöndíjjal rövidebb-hosszabb ideig külföldön tanulókra vonatkozóan vannak adatok" – írták. 

Rovatok