Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezik a melegházasságot Uruguayban

2012. december 12., szerda 10:39

Megszavazta a melegházasságot legalizáló törvényt az uruguayi képviselőház kedden este, ez a törvény szabályozza a külön- és az azonos neműek házasságát is.

A törvény ezután a szenátus elé kerül, ahol valószínűleg szintén jóváhagyják, mert a kormányzó baloldali koalíció a felsőházban is többségben van. José Mujica elnök pedig a jövő év elején készül kihirdetni a jogszabályt.

A házastársak ezután nem mint férj és feleség fognak szerepelni a házassági szerződésben, hanem mint "szerződő felek". A meleg pároknak lehetőségük lesz eldönteni, hogy melyikük vezetékneve szerepeljen elöl gyerekük vezetéknevében. A spanyol hagyomány szerint a gyerek mindkét szülője vezetéknevét megkapja, és az apáé van elöl.

Az új jogszabály leghevesebb ellenzői között van a katolikus egyház, álláspontja szerint a házasság kizárólag férfi és nő közötti tartós kapcsolatot jelenthet. Albert Sanguinetti, a canelonesi egyházmegye püspöke a napokban kiadott és az interneten is terjesztett nyilatkozatában azt mondta: férfi és férfi, illetve nő és nő közötti házasságról beszélni hazugság.

Rovatok