Index Vakbarát Hírportál

Scud-rakétával lőtték a szíriai felkelőket

2012. december 12., szerda 22:43

Scud típusú, rövid hatótávolságú rakétákat vetettek be az elmúlt napokban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők a felkelők ellen – közölte szerdán amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva, internetes kiadásában a New York Times.

Victoria Nuland külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén megerősítette, hogy az Aszad-rezsim rakétákat vetett be, de arra nem tért ki, hogy milyen típusúakat. Brüsszelben a NATO egyik illetékese a szövetségi hírszerzés adataira hivatkozva alátámasztotta az értesülést, miszerint Damaszkusz a héten Scudokat lőtt ki a szíriai fegyveres ellenzékre.

A rakétafegyver bevetése a lap informátorai szerint a kormányerők növekvő elkeseredettségének és a harcok "jelentős eszkalálódásának" a jele. Az elmúlt másfél év során a harcok következtében több mint 40 ezer polgári lakos vesztette életét Szíriában.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormányzati illetékes szerint a kormányerők feltehetően fél tucatnál több rakétát lőttek ki Damaszkusz környékéről az országnak a Szabad Szíriai Hadsereg által ellenőrzött északi területeire. Az áldozatok számáról nincsenek adatok.

A szovjet fejlesztésű Scud rakéták az első öbölháború idején váltak hírhedtté, amikor Szaddám Huszein iraki diktátor bevetette őket. A szíriai rezsim feltehetően most először lőtt ki Scudokat. Szakértők szerint a kormányerők azért folyamodtak a rakétatámadásokhoz, mert repülőgépeik sebezhetővé váltak a felkelők légvédelmével szemben.

Az amerikai lapot tájékoztató kormányforrások arról nem számoltak be, hogy milyen eszközökkel figyelték meg a rakéták bevetését, de hangsúlyozták: nagyon odafigyelnek arra, hogy mi történik az országban, mert vegyi fegyverek bevetésétől tartanak.

A föld-föld rakéták bevetésének hírét Szíriából a Helyi Koordináló Bizottságok elnevezésű ellenzéki szervezet is megerősítette.

Rovatok