Index Vakbarát Hírportál

Csalással vádolták meg az izraeli külügyminisztert

2012. december 13., csütörtök 22:24

Egyelőre nem tervez lemondani Izrael külügyminisztere, aki ellen csütörtökön emeltek vádat csalás és bizalommal való visszaélés miatt.  Avigdor Liebermant, aki Benjamin Netanyahu közeli szövetségese, egy évtizedekkel ezelőtti ügy miatt vádolták meg - írja a Chron.

Az ügyészség ugyanakkor ejtett több komolyabb vádat is, Liebermant eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de Jehuda Weinstein államügyész közleménye szerint erre végül nem találtak elég bizonyítékot.

Megalapozottnak minősítették viszont azt a vádat, amely szerint a miniszter Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz, és cserében segítette a diplomata karrierjét.

Lieberman csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a törvények szerint a vádemelés miatt nem kell feltétlenül lemondania, ezért előbb konzultálni akar az ügyvédeivel, mielőtt meghozná a végső döntését. Ugyanakkor azt nem közölte, hogy ez a döntés mikorra várható, így az is elképzelhető, hogy megvárja vele a közelgő parlamenti választásokat. Lieberman tagadta az ellene felhozott vádakat, szerinte politikai okokból támadják.

Közleményt adott ki Benjamin Netanyahu is. Ebben kiállt a minisztere mellett és gratulált Liebermannak, hogy felmentették a "főbb vádpontok" alól. Netanyahu emellett azt írta, hogy bízik benne, hogy Lieberman a fennmaradó ügyben is fogja tudni bizonyítani ártatlanságát.

Az ultranacionalista Jiszráél Béténu pártot is vezető politikus kifejezetten az egykori Szovjetunió országaiból származó bevándorlók között népszerű. Beszédeiben rendszeresen megkérdőjelezi az országban élő arab kisebbségek lojalitását és gyakran reagál élesen az Izrael külpolitikáját bíráló külföldi kritikákra is. Fontos politikai szereplő az országban, ahol január 22-én választásokat tartanak, amelyen Liberman pártja az előrejelzések szerint a győztesek között lehet majd.

Libermant lemondásra szólította fel számos izraeli politikus. Korábban más kormánytagok hasonló okokból távoztak a politikai életből, köztük Ehud Olmert volt miniszterelnök is, jóllehet őt később a vádak többsége alól felmentették. Éppen Olmert lemondása miatt kellett előrehozott választást tartani 2009-ben, melyen aztán Netanyahu által vezetett Likud győzött.

Rovatok