Index Vakbarát Hírportál

Ötvenmilliót követelnek egy újságíróért

2012. december 13., csütörtök 10:09

Elrablói azzal fenyegettek, hogy ha nem kapják meg az ötven millió dolláros váltságdíjat, akkor csütörtökön kivégzik azt az októberben elrabolt ukrán újságírónőt, akinek szabadon engedéséért közös nyilatkozatban szólalt fel szerdán a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és több másik, újságírók jogait védő szervezet.

Anhar Kochnevát állítólag a felkelőket tömörítő Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) csapatai rabolták el. Éppen ezért az új ellenzéki vezetéstől is azt kérik, tegyenek meg mindent Kochneva szabadon engedéséért, és erre sürgetik a francia, a brit és az amerikai kormányokat is.

A felkelők novemberben hozták létre a Szíriai Forradalmi és Ellenzék Erők Nemzeti Koalícióját, amitől nemzetközi elismerést vártak. Franciaország, Nagy-Britannia, Törökország és az Öböl-menti államok után szerdán pedig több mint száz ország, köztük az Egyesült Államok is Szíria egyetlen legitim képviselőjeként ismerték el az új ellenzéki koalíciót.

A Riporterek Határok Nélkül összesítése szerint a szíriai konfliktus 2011. márciusi kezdete óta 17 újságírót, és 48 bloggert öltek meg. 21 újságírót és 18 bloggert most is fogva tart a szíriai kormányzat. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szervezet szerint pedig 2012-ben Szíria volt a legveszélyesebb ország az újságíróknak.

Rovatok