Index Vakbarát Hírportál

Sört inni is nehezebb, mint fegyvert venni

2012. december 14., péntek 23:50

Az Egyesült Államokban nemcsak szavazni, horgászni vagy kutyát étterembe vinni, de még egy sört is nehezebb meginni, mint fegyverhez jutni.

A legtöbb amerikai állampolgár könnyen juthat fegyverhez: csak el kell mennie egy fegyverboltba, választania kell egy fegyvert, meg kell mutatnia a képes személyi igazolványát, ki kell töltenie egy ellenőrző nyomtatványt, amit általában azonnal jóvá is hagynak, és fizetnie kell. Magánszemélytől még könnyebb fegyvert vásárolni: ilyenkor még a személyi igazolványra és az ellenőrző nyomtatványra sincs szükség, még akkor sem, ha az adásvétel egy fegyverkiállításon történik.

Az alábbiakban nyolc olyan elfoglaltságról olvashat, amit az USA-ban általában nehezebb megvalósítani, mint egy fegyvervásárlást.

1. Szavazás

Ha az amerikai állampolgár szavazni akar, a legtöbb államban legalább 30 nappal az elnökválasztás előtt regisztrálnia kell. Ezzel szemben fegyvert még aznap is vásárolhat, amikor eldönti, hogy szüksége van egyre. Sőt, ha az ember magánszemélytől vesz fegyvert, akkor még a személyazonosságát sem kell igazolnia, nem úgy, mint a szavazás előtti regisztrációnál.

2. Allergiagyógyszer-vásárlás

Mivel az antihisztamint kábítószergyártásra is fel lehet használni, az USA-ban államilag szabályozzák, hogy egy ember havonta mennyi pszeudoefedrinhez juthat hozzá. A szövetségi törvények és a legtöbb állam törvényei nem szabályozzák, hogy egy ember hány fegyvert vehet egyszerre.

3. Kutyát bevinni egy étterembe

Paris Hilton egy étterembe nem cipelhette be a retiküljében kis csivavát, de a connecticuti iskolai lövöldözésben is használt Glock márkájú fegyvert simán bevihette volna. Egy állampolgár 49 amerikai államban bevihet egy pisztolyt a táskájában egy étterembe, viszont a legtöbb államban tilos kutyát vinni egy étterembe.

4. Autóvezetés

A legtöbb államban fegyvervásárláskor nem kell megadni tb-azonosítót, illetve előtte nem kell elmenni látásvizsgálatra vagy bármilyen kompetenciatesztre, ahogy azt jogosítványszerzéskor kötelező megtenni. A fegyvervásárláskor a tb-számot az ellenőrző nyomtatványon opcionálisan lehet megadni.

5. Sörivás

Sörétes puskájuk vagy karabélyjuk már 18 évesen is lehet, alkoholt viszont csak 21 éves kortól vehetnek az amerikai állampolgárok. Arizonában magánszemélytől 18 éves kortól legális pisztolyt venni.

6. Szerződéskötés egy mobilszolgáltatóval

Tb-szám nélkül egy amerikaitól megtagadhatják a szerződéskötést a mobilszolgáltatók, de fegyvervásárlásnál nem kötelező ezt az adatot megadni.

7. Hitelkártyaigénylés

Ha egy amerikai állampolgár hitelkártyát szeretne igényelni, ugyanígy tb-számot kérhetnek tőle, míg fegyverhez anélkül is juthat.

8. Vadászás vagy horgászás

A szövetségi és az állami törvények értelmében az embernek az első alkalommal, amikor vadász- vagy horgászigazolványt igényel, meg kell adnia a tb-számát, pedig ezt még az első fegyvervásárláskor sem kérhetik.

Rovatok