Index Vakbarát Hírportál

Amerikát sokkolta az iskolai mészárlás

2012. december 15., szombat 01:11 | aznap frissítve

Megölt 27 embert, majd magával is végzett az amerikai történelem egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözésében egy 20 éves ámokfutó. Az áldozatok nagy része 5-10 év közötti gyerek, de köztük van a gyilkos tanárként dolgozó anyja is.

„A tornateremben voltunk, amikor hangos durranásokat hallottunk, azt hittük, valaki egy ajtót csapkod. Aztán kiabálás hallatszott, és nagyon sok lövés. Hallottam, hogy valaki azt kiabálja, kezeket fel, egy másik hang pedig azt, ne lőjön. Bebújtunk az öltözőszekrényekbe, aztán később valaki jött és kivezetett minket az iskolából. Rendőrök voltak az összes ajtónál, mindenki sírt és kiabált” – így számolt be a New York Timesnak az utóbbi évek legsúlyosabb iskolai lövöldözéséről a Connecticut állambeli Newtown általános iskolájának egyik 9 éves diákja.

A tragédia sokkolta Amerikát, az ország lelkiállapotát jól tükrözte Barack Obama sajtótájékoztatója, ahol a láthatóan megrendült elnök a szavakat kereste és a könnyeit törölgette élő adásban. Az elnök négynapos nemzeti gyászt rendelt el. Az eset mindössze három nappal azután történt, hogy egy portlandi bevásárlóközpontban egy ámokfutó lelőtt három embert.

Newtown jómódú, csendes kisváros Connecticut államban, nagyjából száz kilométerre északkeletre New Yorktól. A Sandy Hook általános iskolában hétszáz öt-tíz év közötti gyerek tanul (az amerikai oktatási rendszer elementaryy schoolja a mi általános iskolai alsó tagozatunknak felel meg), itt történt a tragédia pénteken, helyi idő szerint délelőtt.

Felkészült

Az ámokfutó, akit a hatóságok a 20 éves, New Jersey-i Adam Lanzaként azonosítottak, golyóálló mellényben, pisztolyokkal és puskákkal felszerelve ment be pénteken reggel az iskolába, ahol a saját anyja is dolgozott tanárként. A lövöldözés több részlete bizonytalan még, az amerikai hírportálok és tévék sokszor egymásnak ellentmondó számokat és részleteket említenek, a rendőrség a hivatalos sajtótájékoztatója nagyon szűkszavú volt. Szombaton reggelre (magyar idő szerint kora délután) ígérnek részletes tájékoztatást, és az áldozatok pontos listáját.

Valószínűleg a gyilkos anyja, Nancy Lanza volt az első áldozat az iskolában (más források szerint őt az ámokfutó már a New Jersey-i házukban megölte), aztán Lanza a tanteremben levő 18 gyerekre kezdett lőni, majd tanteremről tanteremre járva válogatás nélkül mindenkire. Szemtanúk száz körüli lövés hangját számolták meg. Mire valaki hívta a 911-et, és a rendőrök a helyszínre érkeztek, Lanza öngyilkos lett.

Vele együtt 26 halott maradt az ámokfutás után az iskolában, köztük 18 gyerek, tanárok, az iskola igazgatója és pszichológusa. Később a kórházban még két súlyosan sebesült gyerek halt meg. Az első hírek szerint a család New Jersey-i otthonában holtan találták a gyilkos apját, Peter Lanzát is, később ezt cáfolták, az apát jelenleg a rendőrség kérdezi ki. A gyilkos öt testvére közül az egyiket szintén őrizetbe vette, és kihallgatta az FBI, de nem gyanúsítottként.

Az amerikai lapok több tanár hősies és önfeláldozó viselkedéséről is beszámolnak szemtanúk elbeszélései alapján, az igazgató például a testével próbálta védeni a kollégáit, és eltorlaszolni az egyik iroda ajtaját, hogy a gyilkos ne tudjon bemenni. Őt az ajtón keresztül lőtte le az ámokfutó, de a többi tanár az irodában életben maradt.

Lanza indítékairól egyelőre semmit nem tudni, a felszerelése (eddig két 9 milliméteres pisztolyt és egy .233 kaliberű gépkarabélyt találtak – ilyen például a híres Kalasnyikov vagy az amerikai M16-os) azonban arra utal, hogy előre eltervezte a tettét. Fekete katonai gyakorlót, maszkot, és golyóálló mellényt viselt a szemtanúk szerint.

Személyiségzavar

Mivel bátyja, a 24 éves Ryan jogosítványa volt nála, a média először tévesen őt azonosította gyilkosként. Ryan egy helyi újságnak az öccsét úgy jellemezte, hogy „fejlődésben visszamaradt”, az ABC Newsnak pedig azt mondta, személyiségzavara és enyhe autizmusa volt. A New York Post azt írta, Adam Lanza barátnője és egyik barátja is eltűnt New Jersey-i otthonukból.

A rendőrség és az FBI többször átfésülte az iskolát és a környéket egy potenciális tettestársat keresve, míg délutánra kijelentették, hogy a városban mindenki biztonságban érezheti magát. Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy autót a rendőrök elkordonoztak, egy embert bilincsben vittek el az iskola melletti erdőből, és egy időre körülvették az iskolától nem messze levő templomot is.

A New Jersey-i Hoboken városában, a Lanza-család lakóhelyén is bilincsben vitt el egy férfit az FBI, a helyi sajtó szerint az ámokfutással hozták kapcsolatba. A hatóságok szerint a halottak száma még nőhet, több sérültet kritikus állapotban ápolnak a helyi kórházban. Newtown három másik általános iskoláját átmenetileg bezárták. A newtowniaknak XVI. Benedek pápa is személyesen üzent, a város templomában összegyűlt helyieknek este olvasták fel a levelet, amiben a katolikus egyházfő azt írta, osztozik a gyászukban.

Vita a fegyverekről

A tragédia nyomán újra fellángoltak Amerikában a fegyverviseléssel kapcsolatos törvények körüli viták, amelyek a nyári coloradói lövöldözés (az új Batman-film premierjén egy moziban 12 embert ölt meg és hatvanat sebesített meg egy egyetemista) óta különösen komoly indulatokat váltanak ki Amerikában, és az elnökválasztási kampányban is központi szerepet kaptak. Obama elnök a mostani beszédében is célzott arra hogy át kell gondolni a fegyvertartás szabályait, Michael Bloomberg New York-i polgármester is azonnali cselekvésre szólított fel az ügyben.

Késő délután Washingtonban, a Fehér Ház előtt gyertyás demonstráció kezdődött a fegyvertartási szabályok szigorításáért. New Jersey államban egyébként az amerikai átlagnál szigorúbbak a fegyverviselési szabályok, a Lanza által használt .223-as kaliberű gépkarabélyhoz speciális engedély kell, amit szinte kizárólag fegyveres rendfenntartó erőknél szolgálók kapnak meg. Az NBC értesülései szerint a két pisztoly Lanza anyjának nevére volt regisztrálva, és legálisan vásárolták azokat.

A connecticuti mészárlás a tizennyolcadik olyan lövöldözés volt idén az USA-ban, aminek egynél több halálos áldozata volt. Az előzményei között a coloradoi lövöldözés mellett a Virginia Tech egyetemen történt 2007-es vérfürdőt tartják számon, mint a legsúlyosabb amerikai iskolai lövöldözést. Akkor egy koreai diák 32 egyetemistát ölt meg, majd öngyilkos lett. Az esetet Kip Kinkel 1998-as ámokfutásához is hasonlítják, a 15 éves oregoni középiskolás akkor lelőtte a szüleit, majd az iskolájában még két diákot megölt, és 25-öt megsebesített. Jelenleg is 111 éves börtönbüntetését tölti.

Rovatok