Index Vakbarát Hírportál

Líbia lezárta déli határait

2012. december 17., hétfő 06:21

A líbiai parlament a közbiztonsági helyzet romlása miatt ideiglenesen, de határozatlan időre elrendelte vasárnap az ország déli határainak lezárását, és zárt katonai területté nyilvánította a hatalmas kiterjedésű déli sivatagot.

A törvényhozás rendeletével ezenkívül felhatalmazta a védelmi minisztériumot arra, hogy jelöljön ki a hét tartományból álló terület élére egy katonai kormányzót, akinek a feladata lesz letartóztatni a börtönből megszökött rabokat és kiutasítani az országból az illegális bevándorlókat.

Ali Zidan miniszterelnök előző héten tért vissza egy körútról, amelyet a térségben tett, és meghívta Csád, Niger, Mali és Szudán képviselőit Tripoliba egy tanácskozásra a határbiztonság megerősítéséről.

Az utóbbi időben a parlament több olyan képviselője, aki a déli országrészt képviseli, nem vett részt az üléseken, tiltakozásul a rossz közbiztonsági helyzet miatt, délen ugyanis fegyveres bandák és kábítószer-kereskedők garázdálkodnak. A hónap elején egy börtönből megszökött 200 rab.

Rovatok