Index Vakbarát Hírportál

Obama: Elnökségem legnehezebb napja

2012. december 17., hétfő 06:50 | aznap frissítve

Az Egyesült Államoknak többet kell tennie a gyerekek védelmében, mondta Barack Obama amerikai elnök a pénteki iskolai lövöldözés helyszínén, a connecticuti Newtownban tartott ökumenikus megemlékezésen. Obama kijelentette, hogy hivatali hatalmával élve megakadályozná az ehhez hasonló tragédia megismétlődését.

Vasárnap hivatalosan is megerősítették, hogy a húszéves Adam Lanza ölt meg húsz 6-7 éves gyereket és öt felnőttet – köztük az igazgatót – a Sandy Hook általános iskolában. A mészárlás előtt otthonában végzett az iskolában tanító anyjával. A rendőrök szerint több száz lövést adott le az iskolában, de a hatóságok érkezése miatt öngyilkos lett.

A férfi nem hagyott olyan búcsúlevelet vagy üzenetet, amely segíthetne a nyomozóknak az indítékai megállapításában. Adam Lanza középiskolás évei alatt nehezen teremtett kapcsolatot diáktársaival és tanáraival, emellett nem úgy érzett fizikai vagy lelki fájdalmat, mint az osztálytársai. Egy nevének elhallgatását kérő nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája.

„Nem vagytok egyedül fájdalmatokkal, együtt sírtunk veletek" – mondta az elnök a BBC szerint a newtoniaknak. Obama a fegyveres bűncselekmények elleni cselekvésre szólított fel. „Ezt nem tűrhetjük tovább. Véget kell vetni az ehhez hasonló tragédiáknak, és ehhez változás kell."

Obama a beszéd előtt találkozott az áldozatok hozzátartozóival és a rendőrséggel is. Dannel Malloy connecticuti kormányzónak azt mondta, a pénteki volt elnöksége legnehezebb napja.

Malloy kormányzó elmondta, hogy az államban életben van korlátozás a gépfegyverekre, de szövetségi szintű intézkedésekre lenne szükség. Obama előtt már két demokrata szenátor is szigorúbb fegyvertartási szabályokat sürgetett vasárnap.

Rovatok