Index Vakbarát Hírportál

Obama elnök fegyvertilalmat akar

2012. december 19., szerda 01:01

„kész felajánlani értelmes hozzájárulást, hogy ez sohasem történhessen meg újra”

A támadófegyverek betiltását szeretné Barack Obama amerikai elnök – adta hírül a BBC. Jay Carney elnöki szóvivő azt mondta, hogy a múlt pénteki connecticuti iskolai mészárlás nyomán az elnök „aktívan támogatta” egy demokrata szenátornak azt a tervét, hogy vigyenek egy törvényjavaslatot a következő kongresszusi ülés első napjára erről. A javaslatot Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője fogja benyújtani a törvényhozás mindkét házában.

Az elnök, aki a mészárlás után pénteken könnyezve beszélt arról, hogy összetörte őt a tragédia, azt szeretné, ha az új törvény korlátokat szabna a nagy kapacitású tárak árusításának. Emellett bezárnák a különféle kiskapukat így például a szabályozást kijátszását azzal, hogy valaki fegyverkiállításon szerez be egy egyébként tiltott eszközt. Az Egyesült Államokban korábban már volt ilyen tiltó szabályozás életben, a támadófegyverek tiltását 2004-ben törölték el. Obama már a kampányában arról beszélt, támogatja az újbóli tiltást.

A fegyverlobbisták, amely csoportot, ahogy fogalmaztak, „négymillió apa és anya és gyerek” alkotja, a közleményük szerint „mély megdöbbenéssel” vettek tudomást a pénteki drámáról. Azt is írták, hogy a szervezet „kész felajánlani értelmes hozzájárulást, hogy ez soha ne történhessen meg újra”. A részleteket a lobbicsoport pénteken sajtótájékoztatón ismerteti.

Rovatok