Index Vakbarát Hírportál

Messze a közel-keleti béke

2012. december 19., szerda 20:06

Az ENSZ főtitkára szerint a Közel-Kelet az elmúlt két évtizedben még soha nem állt olyan messze a békétől, mint napjainkban.

Ban Ki Mun szerdán New Yorkban megállapította, hogy mindkét oldalon annyira sarkítottak az álláspontok, hogy a kétállami megoldástól az oslói folyamat kezdete óta nem álltak olyan messze mint napjainkban.

Az 1993-ban Oslóban megkezdődött békefolyamatnak kellett volna elvezetnie a kétállami megoldáshoz, azaz Izrael és egy független palesztin állam békés egymás mellett éléséhez.

Ban Ki Mun felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel telepépítési programjával a megszállt területeken. Kijelentette, hogy nagyon aggasztja az izraeli telepépítés fokozódása Ciszjordániában, „különösen Jeruzsálem körül". Felszólította a zsidó államot, hogy térjen le erről a veszélyes útról, amely „kárt okoz a párbeszéd újrafelvétele távlatainak".

Az ENSZ-főtitkár szokásos év végi sajtókonferenciáján meglehetősen komor képet festett a világról, még ha látott is némi reményre okot adó fejleményeket. Ilyennek mondta a világ több országában rendezett, nem olyan rég még elképzelhetetlen választásokat. Derűlátásra adhat okot szerinte az is, hogy a klímavédelemben és az éhínség és szegénység leküzdésében fontos célokat sikerült elérni.

Rovatok