Index Vakbarát Hírportál

Még hamarabb kiengednék Hodorovszkijt

2012. december 20., csütörtök 10:40

Huszonegy hónappal lerövidítené Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás 13 éves börtönbüntetését Oroszországban az államügyészség – derül ki abból az interjúból, amit a testület képviselője, Vlagyimir Vegyernyikov adott az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek.

A Kreml bírálói közé tartozó Hodorkovszkij – akit mások mellett az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet politikai fogolyként tart számon – így korábban szabadulhat, mint a most érvényes 2016-os időpont.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat főrészvényesét, valamint üzlettársát, Platon Lebegyevet 2003-ban tartóztatták le és 2005-ben ítélték el csalásért, adófizetés elkerüléséért, majd egy újabb ítéletben 2010-ben lopásért és pénzmosásért. Első fokon összesen 14-14 évet kaptak, de ezt 2011 májusában őrizetbe vételüktől számítva 13 évre mérsékelték.

Lebegyev büntetését nemrég 10 év börtönre csökkentették, miután módosult az orosz büntető törvénykönyv, ami most a korábbinál enyhébben bünteti a pénzmosást. Az üzletember így már jövőre szabadulhat. Ugyanerre a btk-módosításra hivatkozik most az ügyészség Hodorkovszkij esetében is.

Frissítés: Tizenháromról tizenegy évre csökkentette Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás börtönbüntetését csütörtökön egy moszkvai bíróság orosz sajtójelentések szerint, így a jelenlegi helyzet szerint 2014 októberében szabadulhat.

Rovatok