Index Vakbarát Hírportál

Lelőttek egy orosz helikoptert Dél-Szudánban

2012. december 22., szombat 14:46

Dél-Szudánban legalább öt ember – köztük négy orosz – életét vesztette, amikor lelőtték az ENSZ szolgálatában álló helikopterüket – közölték orosz források pénteken este. Az ENSZ főtitkára tiltakozott az incidens miatt.

Az incidens a fővárostól, Jubától csaknem 300 kilométerre történt. Korábban az Interfax hírügynökség moszkvai katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy négy fő volt a fedélzetén.

Moszkva nem közölte, hogy kik állhatnak a helikopter lelövése mögött. Az ENSZ négy áldozatról számolt be, hozzátéve, hogy a dél-szudáni hadsereg (SPLA) lőtte le a gépet. Eduardo del Buey, az ENSZ helyettes szóvivője azt közölte, hogy a helikopter felderítő küldetésen volt. Del Buey megerősítette az SPLA közlését, miszerint fegyveres erői lőtték le a helikoptert.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek addig autonóm tartománya volt. Azóta gyakoriak a határvillongások, az ENSZ nemzetközi békefenntartókat állomásoztat a térségben.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatban tiltakozott az ENSZ repülőgépe elleni támadás miatt. A főtitkár utalt arra: a jelzés alapján egyértelmű volt, hogy a világszervezet repülőgépéről van szó. Az ENSZ főtitkára felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a történteket, és vonja felelősségre a több halálos áldozatot követelő támadás végrehajtóit. A gép lelövését nyilatkozatban ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke is.

Szombaton Oroszország is felszólította a dél-szudáni hatóságokat, hogy büntessék meg a tetteseket. A moszkvai külügyminisztérium állásfoglalásában szintén felhívta a figyelmet arra, hogy Dél-Szudán hivatalos képviselői elismerték: országuk fegyveres ereje (SPLA) lőtte le az Mi-8-as orosz helikoptert, amelyen életét vesztette a gép személyzete: négy orosz állampolgár. A helikopter a világszervezet helyi missziójával kötött szerződés alapján teljesített ENSZ-feladatokat a térségben.

Az orosz külügyminisztérium kiemelte, hogy a helikopter útjáról a meghatározott rendben előzetesen tájékoztatták az illetékes dél-szudáni parancsnokságot, amely a missziónak teljes biztonságot garantált. A külügyminisztérium felszólította Dél-Szudánt, hogy vizsgálja ki a helikopter lelövésének körülményeit, büntesse meg a felelősöket, és léptessen életbe olyan intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy hasonló esetek a jövőben előforduljanak.

Legutóbb november végén zuhant le egy orosz Mi-8-as helikopter Kazahsztánban, ott azonban a jármű rossz műszaki állapota okozhatta a balesetet.

Rovatok