Index Vakbarát Hírportál

Négyen haltak meg egy amerikai lövöldözésben

2012. december 22., szombat 11:31

Két férfit és egy nőtt lőtt le egy ámokfutó a Pennsylvania-i Frankstown kisvárosban, majd kamionjával a forgalommal szemben hajtva tűzharcba keveredett a rendőrökkel. A lövöldözésben három rendőr megsérült, a lövöldöző férfi pedig meghalt – közölte a CNN.

A helyi rendőrök „különösen kegyetlen” támadásként értékelték az esetet. A férfi, miközben a forgalommal szemben vezetett, rálőtt két rendőrautóra, a járőrök pedig viszonozták a tüzet. A kamionost körülbelül másfél mérföldön (két és fél kilométer) keresztül üldözték, ezután a férfi a járműből kiszállva tovább lövöldözött, ekkor terítették le a járőrök.

A rendőrök könnyebb sérüléseket szenvedtek, az ügy azonban ezzel még nem volt lezárva: kiderült, hogy a kisvárosban szombat reggel három, egymással látszólag semmilyen kapcsolatban nem álló személyt is meggyilkoltak: egy nőt egy templomban lőttek le, egy férfit az otthonában találtak holtan, a másik férfit pedig a kamionos azután lőtte le, hogy járműveikkel egymásnak ütköztek. A helyi rendőrség feltételezi, hogy az összes gyilkosságot a kamionos ámokfutó követte el.

Fegyveres jófiúkra van szükség?

Mindez azután történt, hogy a 26 halálos áldozatot követelő connecticuti iskolai vérengzésre válaszul az amerikai Nemzeti Fegyverviselési Szövetség (National Rifle Association) alelnöke pénteken azt a megoldást javasolta, hogy telepítsenek minden iskolába fegyveres őröket. Wayne LaPierre úgy fogalmazott, „az egyetlen dolog, ami megállíthat egy fegyveres rosszfiút, az egy fegyveres jófiú”. Nyilatkozatának érzéketlensége sokkolta az amerikai közvéleményt, mivel éppen ez az egyik olyan érdekszervezet, amely évtizedek óta gátolja a fegyvertartási törvény szigorítását. A múlt heti vérengzés után sokan kritikai önvizsgálatot vártak volna az NRA-tól, az alelnök nyilatkozata ennek ellenkezőjére utal.

Barack Obama amerikai elnök ezzel szemben szerdán a fegyvertartási szabályok felülvizsgálatát kezdeményezte, mivel szerinte a „kérdés komplexitása nem lehet többé mentség arra, hogy ne tegyünk semmit”. Obama alelnökét, Joe Bident bíta meg azzal, hogy különböző szervezetek részvételével állítson fel egy munkacsoportot, amely legkésőbb januárig konkrét javaslatokat fogalmaz meg a fegyverkérdés megoldására. Ezeket az elnök haladéktalanul végre is szeretné hajtani.

Rovatok