Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották a tüntetést Újdelhi központjában

2012. december 23., vasárnap 08:30

Egy héttel ezelőtt hat férfi megerőszakolt egy 23 éves lányt Újdelhiben, egy autóbuszon. Őt és a kísérőjét is brutálisan összeverték egy vasrúddal, és kilökték őket a forgalomba. Az erőszaktevők közt volt a sofőr is. Bár a tetteseket a rendőrség elfogta, a történtek miatt hatalmas felháborodási hullám öntötte el Indiát: a csoportos erőszak óta folyamatosak a tüntetések Újdelhiben és más nagyvárosokban.

Szombaton a tüntetők, akik "Igazságot akarunk! Védjétek meg Indiát és a nőket! Akasszátok fel az erőszaktevőket!" feliratú transzparenseket vittek, megpróbáltak bejutni az elnöki palota körül lezárt területre. A biztonsági erők csak vízágyúkat és könnygázt bevetve tudták kiszorítani őket. A rendőrség ezután vasárnap elrendelte a tüntetések tilalmát a parlament és az elnöki palota körzetében.

Az északkelet-indiai Imphalban a rendőrség vasárnap rálőtt a tüntetőkre, és az egyik golyó megölt egy újságírót. Az imphali újságíró haláláról a rendőrség egyik szóvivője számolt be az AFP hírügynökségnek. Elmondta, hogy a 36 éves riporter a Durdarsan nevű állami televíziós csatornának dolgozott, és golyó ölte meg. Annak a tüntetésnek egyébként a közvetlen kiváltó oka egy fiatal színésznő elleni erőszakkísérlet volt. A Momoko művésznéven szereplő nőt egy fegyveres letaszíttotta a színpadról, és megpróbálta megerőszakolni, de végül sikerült a színésznőnek elmenekülnie.

Rovatok