Index Vakbarát Hírportál

Betörtek a kormányzati területre az indiai tüntetők.

2012. december 25., kedd 15:07 | aznap frissítve

Az indiai rendőröknek nem sikerült megakadályozniuk, hogy az egy hete megerőszakolt nő miatt feldühödött tömegek bejussanak a kormánynegyedbe, írta a CNN. A napok óta tartó zavargásokban a rendőrség vízágyút is bevetett, mivel a tüntetők áttörték a kordonokat, amelyek az elnöki rezidenciának, a parlament épületének és a minisztériumoknak is otthont adó negyedet védték.

Nagy létszámú demonstrációkat tartanak a város egyéb területein is.

A 23 éves diáklányt az indiai fővárosban, egy autóbuszon erőszakolta meg a múlt vasárnap hat férfi, köztük a busz vezetője, amikor a gyanútlan lány és kísérője felkéredzkedett a járműre. A tettesek kísérőjét, majd őt is brutálisan összeverték egy vasrúddal, és kilökték az áldozatokat a forgalomba.

A csoportos erőszak miatt hatalmas felháborodási hullám öntötte le Indiát: az utóbbi napokban számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, követelve a nők fokozottabb védelmét, az erőszaktevők kivégzését.

A diáklány megerőszakolóit a rendőrség már elfogta, a hatóságok szerint életfogytig tartó börtönnel sújthatják őket. A kormány bejelentette, hogy kampányt indít a nők védelme érdekében, a belügyminiszter pedig közölte: fokozni fogja a rendőri jelenlétet Újdelhi közterületein, főképpen az éjszakai órákban.

Halálbüntetést akarnak, ezért öltek

Az ígéretek azonban nem csillapították a dühöt, a tüntetők továbbra is ragaszkodnak a halálbüntetés visszaállításához. Az összecsapásokban súlyosan megsérült, majd kedden elhunyt egy rendőr. Súlyos belső vérzései miatt továbbra is válságos az állapota a megerőszakolt nőnek.

Az utóbbi negyven évben tízszeresére nőtt a megerőszakolások száma Indiában. Míg 1971-ben 2487 nő esett áldozatul erőszaknak, tavaly már 24 206 esetet regisztráltak, számolt be a CNN:

Rovatok