Index Vakbarát Hírportál

Egyetemet alapít Izrael Ciszjordániában

2012. december 25., kedd 11:00

Egyetemmé fejleszti egy ciszjordániai főiskoláját Izrael, írja az al-Dzsazira. A Nablusz városa közelében elhelyezkedő intézmény ugyanolyan rangot kap, mint Izrael többi egyeteme. A palesztin illetékesek elítélik a lépést, mivel ezzel Izrael azt hangsúlyozza, fenn kívánja tartani a megszállt terület ellenőrzését.

A döntést ellenezte annak előkészítése idején az izraeli felsőoktatási bizottság, amely az ország hét egyeteméért felelős. A bizottság politikai döntésnek tartotta az egyetemalapítást, és ezért a legfelsőbb bírósághoz fordult.

A végső döntést hátráltatta, hogy egyetemek is támadták a tervet, attól tartva, hogy az állami finanszírozású egyetem veszélyezteti a költségvetésüket.

Az 1982-ben alapított Ariel Center egyetemmé fejlesztéséről 2005 óta szó van, írja a Ynetnews. Az intézmény 2007-ben ideiglenes egyetemi jogosultságokat kapott.

Izrael december elején bejelentette, hogy újabb háromezer zsidó lakás építését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Jeruzsálemet számos nyugati bírálat érte emiatt, de az izraeli kormány visszautasította őket. Leszögezte, hogy nem enged a nyomásnak, és nem mond le a telepek bővítéséről, amit válasznak szán arra, hogy az ENSZ Közgyűlése "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát.

Rovatok