Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztették Irán az öböl menti országok

2012. december 25., kedd 16:10

A perzsa-öbölbeli arab országok évenként megrendezett csúcstalálkozójuk végeztével, kedden kiadott közleményükben követelték Irántól, hogy "azonnal és véglegesen hagyjon fel a belügyeikbe való beavatkozással".

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) hat tagországa ezúttal Bahrein fővárosában tartotta meg a találkozót. Felszólították Iránt, hogy szüntesse meg minden olyan intézkedését, amely feszültséget kelt a térségben, fenyegeti annak biztonságát és stabilitását.

Ismét elítélték, hogy Irán megszállva tartja az Egyesült Arab Emírségek három szigetét, és kifejezték sajnálkozásukat amiatt, hogy Teherán visszautasítja mind a tárgyalást, mind a döntőbírósági döntést ebben az ügyben. A GCC sürgeti Iránt, hogy atomprogramjával kapcsolatban - amelyről sok nyugati ország gyanítja, hogy katonai célokat is szolgál - maradéktalanul működjön együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Az öböl menti monarchiák továbbá követelik Irántól, hogy a balesetek elkerülése érdekében gondoskodjon a busehri atomreaktor biztonságáról.

Szíriát is figyelmeztetik

Az Iránnal szembeni követelések mellett az arab monarchiák közleményükben felszólították a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legsürgősebben vessen véget a szíriai erőszakcselekményeknek, tömegmészárlásnak, valamint a nemzetközi jog, a vallási és az emberiességi elvek sokszoros megsértésének.

Leszögezték, hogy "fel kell gyorsítani a politikai átmenetet" az országban. Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán és Katar emellett arra kérte a világ országait, hogy "azonnal adja meg a szíriai népnek a humanitárius segítség minden lehetséges formáját". Támogatásukról biztosították Lahdar Brahimit, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottját, valamint a szíriai ellenzék ernyőszervezetét, a Szíriai Nemzeti Koalíciót, és - mint írták - a szervezetet a szíriai nép egyetlen legitim képviselőjének ismerik el.

A GCC ezenkívül védelmébe vette a házigazda Bahrein szunniták alkotta vezetését az országban többségben lévő síiták tüntetéseivel szemben. Azt gyanítják az öböl menti államok, hogy Irán titokban támogatja a bahreini síita lakosságot, de ugyanúgy a szaúd-arábiai síitákat is, akik viszont kisebbségben vannak hazájukban.

Rovatok