Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban 123-an fagytak meg a rendkívüli hidegben

2012. december 25., kedd 12:39

A december közepe óta tartó rendkívüli hideg miatt 123 ember meghalt, és több mint ezerhétszázan szenvedtek fagyási sérüléseket, vagy kihűlés miatt kellett kórházba szállítani őket Oroszországban - közölte kedden a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Az utóbbi néhány napban 201 embert kellett kórházba vinni, de hét ember, köztük egy gyerek életét már nem tudták megmenteni - tájékoztatta a hírügynökséget egy név nélkül nyilatkozó moszkvai forrás.

Három nap alatt 26 műszaki baleset történt a hideg miatt, ezrek maradtak fűtés vagy áram nélkül. Több helyen eltört a távfűtővezeték, így például Novoszibirszkben, ahol nyolc lakóépületben és egy kórházban szünetelt a fűtés - közölte Vlagyimir Sztyepanov, a rendkívüli helyzetek minisztériuma válságközpontjának parancsnoka.

Az utóbbi héten 67 moszkvai lakos került kórházba kihűlés miatt, és 110-en szenvedtek fagyásos sérülést. Utóbbiak többsége nem hajléktalan volt, csupán túl vékonyan öltözött fel. Az emberek alkoholos állapotban nem érzékelik, hogy kezük, lábuk elfagy - figyelmeztetett a Komszomolszkaja Pravda című napilapnak nyilatkozva az orosz főpolgármesteri hivatal egészségügyi osztályának illetékese.

December 15. óta az orosz fővárosban és környékén mínusz 25-30 fok körüli hőmérsékletet mértek, ami ebben az időszakban szokatlan ebben a térségben. Az oktatási hatóságok ezért engedélyezték, hogy ha mínusz 25 fok alá esik a hőmérséklet, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói maradjanak otthon.

Moszkvában és környékén a rendkívüli hideget december végén szokatlan meleg váltja fel. Szerdán egyes előrejelzések szerint plusz három fok várható.

Rovatok