Index Vakbarát Hírportál

A teljes kazah határőr tisztikar meghalt

2012. december 26., szerda 09:38 | aznap frissítve

A kazah határőrség gyakorlatilag a teljes vezetését elveszítette a keddi, 27 halálos áldozattal járó repülőgép-katasztrófában, jelentette a Rosszija 24 orosz hírtelevízió. A Kazahsztán déli körzetében lévő Simkent város mellett lezuhant Antonov-72-es katonai szállító repülőgép fedélzetén tartózkodott Turganbek Sztambekov ezredes, a határőrség parancsnoka és a testület több magas rangú vezetője is. A katasztrófa a Tasszaj nevű kistelepülés mellett történt, a túlélésre senkinek sem volt esélye. A kazah határőrség küldöttségének tagjai Simkenten keresztül üzbegisztáni tárgyalásokra utaztak volna tovább.

A Rosszija 24 tudósítása szerint az An-72-es katasztrófája idején alacsonyan volt a felhőzet, havas eső esett, és a látótávolság minimális volt. Szemtanúk elmondták, hogy a zuhanás előtt a gép nagyon alacsonyan repült (a BBC szerint a gép 800 méter magasról csapódott a földbe). Egy másik szemtanú elmondása szerint a lezuhanást követően repülőgép kigyulladt, és négy darabra tört, a földön mindenütt holttestek hevertek. A katasztrófát a katonai rendőrség vizsgálja. A hatóságok nem sokkal a tragédiát követően büntetőeljárást indítottak.

Turganbek Sztambekov ezredest júniusban nevezték ki a határőrség élére. Elődjét egy május végén történt súlyos gyilkossági ügy miatt menesztették. A vizsgálat szerint a Kínával szomszédos határszakaszon lévő kazah poszton az egyik határőr ölte meg 14 társát és egy vadászt. A férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

A Rosszija 24 adásában megkérdezett szakemberek megbízhatónak tartják az ukrán An-72-es repülőgépeket. A típust a 70-es években fejlesztették ki a kijevi Antonov üzemben. A rövid távolságra készült, fegyverzetek és katonai egységek szállítására alkalmas gép különösen azokban az országokban használható jól, ahol rosszul felszerelt repülőterek működnek. Afganisztánban, Afrika számos országában és Dél-Amerikában ezért népszerűek. A volt szovjet köztársaságokban gyakoriak a repülő- és helikopterbalesetek. Kazahsztánban november 29-én egy orosz gyártmányú, Mi-8 típusú helikopter zuhant le, akkor nyolcan haltakmeg.

Rovatok