Index Vakbarát Hírportál

Dezertált a szíriai katonai rendőrség feje

2012. december 26., szerda 14:53

Dezertált a szíriai kormányerőktől a katonai rendőrség parancsnoka, és hitet tett a Bassár el-Aszad elleni felkelés mellett egy interneten megjelent videofelvétel és egy biztonsági forrás szerint. A magas rangú tiszt szökése, bár stratégiailag nem jelentős fejlemény a 21 hónapos konfliktusban, csapást jelent az Aszad-erők moráljára, miközben országszerte a lázadók előretörésével kell szembenézniük.

„Abdel-Azíz Dzsászim as-Salal tábornok vagyok, a katonai rendőrség vezetője. Azért dezertáltam, mert a hadsereg elfordult elsőrendű kötelességétől, az ország védelmétől, és gyilkoló és romboló bandákká alakult át" mondta a tiszt a YouTube megosztóra feltett videón. Egy szíriai biztonsági forrás megerősítette a szökés tényét, de annak jelentőségét így kisebbítette: "Salal egy hónap múlva úgyis nyugállományba került volna, és most azért dezertált, hogy hőst játsszon".

A felvételen a tábornok terepszínű egyenruhában, vállain piros tiszti ragjelzésekkel ült egy szobában, asztal mögött, ismeretlen helyen. Egyes lázadó források szerint Törökországba menekült. Nem világos még, hogy átállt-e a lázadókhoz. „A hadsereg lerombolt városokat és falvakat, mészárlásokat követett el a fegyvertelen lakosság ellen, amely azért vonult az utcákra, hogy szabadságot követeljen. Éljen a szabad Szíria!" – mondta a tábornok.

Rovatok