Index Vakbarát Hírportál

Egész India a megerőszakolt lányt siratta

2013. január 1., kedd 13:13

A Gangeszbe szórták annak az indiai lánynak a hamvait, aki december 16-án bántalmazás és csoportos nemi erőszak áldozata lett Delhiben egy buszon, később pedig belehalt a sérüléseibe. A nő családja az erőszakot elítélő támogatók százaival együtt készültek a ceremóniára Ballia kerületben, Uttar Pradesh-ben, írja a BBC.

A megerőszakolt 23 éves orvostanhallgató, aki egy hónapja még az esküvőjét tervezte, szombaton reggel halt meg egy szingapúri kórházban, mivel a bántalmazás alatt nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Holttestét vasárnap hamvasztották el a hozzátartozói, hogy utolsó kívánságát teljesítve az indiaiak szent folyójába szórhassák.

A ceremóniára 500 helyi lakos, ismert híresség, politikus és emberjogi aktivista zarándokolt el, a brutális támadás ugyanis óriási indulatokat váltott ki Indiában. Hetek óta egymást érik a tüntetések, ahol a nők elleni erőszak sokkal szigorúbb büntetését és a hat erőszaktevő felakasztását követelik a törvényhozóktól. A tüntetéseket követő összecsapásokban egy rendőr meghalt, több mint százan megsérültek. Egy indiai politikus, Upendra Tiwari ugyanakkor azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy nagyon sok, eddig mindent eltűrő indiai nőből tört elő a düh a fiatal lány brutális megalázása után, ők most újabb békemenetekkel tiltakoznak az erőszak ellen. A felmérések szerint egyébként csak az indiai fővárosban, Delhiben minden 14. órában megerőszakolnak egy nőt.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a 23 éves lányt december 16-án egy buszon erőszakolta meg és bántalmazta hat férfi, köztük a busz vezetője. A lány és a kísérője a város déli részén nézett meg egy filmet egy bevásárlóközpontban, innen tartottak a kisbusszal Delhi másik végébe, de a tettesek mindkettőjüket brutálisan összeverték egy vasrúddal, majd miután a lányt levetkőztették és megerőszakolták, kísérőjével együtt kilökték az útra. A lány életveszélyes állapotban került kórházba, agykárosodást szenvedett, szívműködési zavarai jelentkeztek, tüdő- és hasi fertőzése volt. Három hasi műtétet hajtottak végre rajta, melyek során a belei jelentős részét el kellett távolítani, mert elüszkösödtek. Lélegeztetőgépen tartották, az állapota azonban nem volt fenntartható, ezért át kellett szállítani Szingapúrba, ahol különleges ellátást kapott.

Az elhunyt lány iránti szolidaritásból egész India szerényebben és csöndesebben köszöntötte az újévet. Pranab Mukherjee elnök lemondta az összes hivatalos ünnepi programját és arra kérte az állampolgárokat, hogy ne küldjenek neki újévi üdvözleteket. Az indiai fegyveres erők és a kormánypárt tagjai sem tartották meg a szilveszteri bulijaikat. Sok hotel, klub, irodaház és indiai híresség is lemondta a korábban meghirdetett év végi partikat, ahol viszont mégis volt ilyen, ott sokkal kisebb hangerővel ünnepeltek. Az indiai kormány gesztusa nem véletlen: a közvélemény erősen kritizálta az államapparátus lassú reakcióját a történtekre.

A gyilkosságban is bűnrészes hat erőszaktevőből öt ellen már hivatalosan is vádat emeltek, ők valószínűleg halálbüntetést, de minimum életfogytiglant kapnak. A hatodik elkövető egy 18 év alatti fiatalkorú volt, akinek a valós életkorát most orvosi tesztekkel akarják hitelesíteni a hatóságok.

Az indiai kormány nemrég bejelentette, hogy fokozott erőkkel teszik biztonságosabbá a nők számára a nagyvárosokat. 24 órás segélyhívó szolgálatot állítanak fel, ami összeköttetést biztosít Delhi 185 rendőrőrsével. Megnövelik a járőrök számát, szigorúbbak lesznek az ellenőrzések a buszokon, és a járműveken nem fogja többé függöny és sötétített üveg elrejteni az esetleges erőszakos cselekményeket.

Rovatok