Index Vakbarát Hírportál

Porig éghetnek a japán atomreaktorok

2013. január 1., kedd 14:57 | aznap frissítve

Hiányosságokat találtak a japán nukleáris felügyelő hatóságok több mint tíz atomreaktor tűzvédelmi rendszerében, ami miatt több évet késhet az újraindításuk, írta kedden a Mainicsi Simbun című japán lap. A Nukleáris Szabályozó Hatóság és az ipari minisztérium illetékesei úgy ítélték meg, hogy ezeknél a reaktoroknál a kábelek gyúlékonyak, emellett nagyon sűrűn vannak elhelyezve a különböző berendezések, így a tűz gyorsan átterjedhet közöttük.

A tárca vizsgálatot indított az ügyben, az atombiztonsági hatóság pedig rövidesen ellenőrzi az érintett atomreaktorokat üzemeltető áramszolgáltató cégeket. A lap szerint az újraindítás egyes reaktoroknál a szükséges felújítási munkák miatt több évet is késlekedhet. Ha a munkák túl költségesnek bizonyulnak, a reaktorokat várhatóan nem indítják újra és lebontják.

Közel két évvel a fukusimai reaktorbaleset után az újabb biztonsági intézkedések szükségessége miatt a szigetország 50 atomreaktora közül 48 nem üzemel. Az atombiztonsági hatóság azután foglal állást a létesítmények biztonságáról, hogy tanulmányozza a földrengési kockázatokkal kapcsolatos újabb adatokat. Az új konzervatív kormány, amely balközép elődjéhez képest jobban hajlik az atomenergia alkalmazására, közölte: engedélyezi azoknak a reaktoroknak az újraindítást, amelyeket az atombiztonsági felügyelet biztonságosnak talál.

A 2011. március 11-én a földrengés utáni szökőár következtében megrongálódott Fukusima I. atomerőmű balesete a második legsúlyosabb katasztrófa volt az 1986-os csernobili atomerőmű-baleset után: 160 ezer embert kellett kitelepíteni a sugárszennyezett térségből, amelynek egy része lakhatatlanná vált. Az itteni, megrongálódott reaktorok lebontása várhatóan mintegy negyven évig tart.

Rovatok