Index Vakbarát Hírportál

Szíria bombázással köszöntötte az újévet

2013. január 1., kedd 15:56

A szíriai légierő az újév első napján is bombázta Damaszkusz peremkerületeit, közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, az OSDH. Az emigráns ellenzéki szervezet szerint a főváros peremkerületeiben négy ember halt meg légi és tüzérségi támadásokban, miközben a lázadók harcképtelenné tették a kormányerők egyik harckocsiját, a benne lévő katonákat megölték vagy megsebesítették. Több rakéta csapódott be a főváros melletti Jarmúk palesztin menekülttáborba, egy ember meghalt, közölte az OSDH.

A főváros központjában az ellenőrző pontoknál lévő katonák a levegőbe lőttek éjfélkor, nagy ijedelmet kiváltva a városban. "Hogyan ünnepelhetnénk? Itt nincs boldog új év" - közölte Moaz as-Sámi damaszkuszi ellenzéki aktivista a Skype-on. Egy nevének elhallgatását kérő damaszkuszi lakos elmondása szerint idén hiányoztak az újév előestéjén szokásos tömegek az egyre jobban elszigetelt főváros utcáiról. "Alig volt valaki az utcákon, sem autók, sem gyalogosok. Az éttermek, kávéházak, bárok többsége üresen tátongotta. Az óvárosban három bárban gyűlt össze néhány fiatal. Szólt a zene, de senki sem táncolt. Leültek egy percre egy itallal a kezükben, és dohányoztak. Nem hiszem, hogy bárkit láttam volna mosolyogni".

A légierő a fővároson kívül támadta kedden Idlíb tartomány több települését is, Hama és Latakia tartományok egyes részeit pedig tüzérséggel lőtték. Tüzérségi tűz és heves harcok rázták meg Homsz, Deir-ez-Zór, Aleppó és Deraa tartományokat is - közölte az ODSH, amelynek nem végleges adatai szerint kedden kilencen haltak meg a közel-keleti országban.

Hétfőn az erőszaknak OSDH szerint 160 áldozata volt, közöttük 37 katona. A 2011 márciusában kitört felkelés kezdete óta a civil szervezet szerint Szíriában több mint 45 ezren haltak meg, 90 százalékuk 2012-ben, amikor a légierőt is bevonták a hadműveletekbe.

Rovatok