Index Vakbarát Hírportál

Légitámadás ért egy damaszkuszi benzinkutat

2013. január 2., szerda 16:58

A szíriai rezsim légierejének MIG-gépei a főváros egyik keleti negyedében, Mleihát támadtak. Ekkor találtak el egy benzinkutat, ahol azonnal hatalmas tűz keletkezett. A polgári áldozatok számát egyes aktivisták 30-ra, mások legalább 70-re teszik, hivatalos adat egyelőre nincs.

Az ellenzéki aktivisták által a videómegosztókra feltöltött, egyelőre azonosítatlan felvételeken elszenesedett holttestek és kiégett járművek láthatók. A hélyi lakosok pokoli látványról, égő emberekről számoltak be. Az egyik aktivista szerint a légitáamdás akkor történt, amikor a benzinkúthoz üzemanyagot szállító tartálykocsi megérkezett.

A polgárháború-sújtotta országban állandó az üzemanyaghiány, a kutaknál felgyűlő sorokban gyakran órákat kell várni. A BBC tudósítója szerint Mleiha nem tekinthető a felkelőkhöz tartozó környéknek, ennek megfelelően az áldozatok zömmel a polgári lakosok köréből kerültek ki. Az áldozatok között sok a nő és a gyerek, ők mind akkor haltak meg, amikor a felrobbanó benzinkúthoz közeli autók is lángra kaptak.

Mleihában zömmel szunniták laknak, míg a rezsim vezetői, köztük Bassár el-Aszad elnök az alevita síita kisebbséghez tartoznak.

Légitámadás érte szerdán a főváros egy másik, délnyugaton lévő peremkerületét, Moadamijet as-Samot is, amely részben szintén a felkelők kezén van. A bombázásban meghalt egy család legalább 12 tagja, főleg gyerekek – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű szervezet. Szerdán további légitámadások voltak a Damaszkusz délkeleti részén lévő Sebaa, valamint a délen lévő Deir al-Aszafir nevű peremkerületekben is.

Rovatok