Index Vakbarát Hírportál

Már csak Obama aláírása hiányzik

2013. január 2., szerda 06:42

Az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza is jóváhagyta (helyi idő szerint) kedd éjjel az úgynevezett „költségvetési szakadék” elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást, amely így már csak az elnök aláírására vár. A 257 szavazattal 167 ellenében megszavazott törvénnyel elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és azok az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítások, amelyeknek a korábbi tervek szerint január 1-jétől kellett volna életbe lépniük.

Az új törvényt 172 demokrata és 85 republikánus képviselő szavazta meg. A képviselőházban többséggel bíró republikánusok egy napi intenzív politikai mérlegelés után tettek le arról a szándékukról, hogy további mintegy 300 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentésekkel módosítsák a megállapodást. A kompromisszumot keddre virradóra elsöprő többséggel jóváhagyó szenátus vezetői ugyanis estére értésre adták, nem hajlandók újra szavazni egy módosított változatról.

Ha a republikánusok nem vonulnak vissza, akkor az a Joe Biden demokrata párti alelnök és a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell által hétfőn kötött megállapodás teljes újratárgyalását tette volna szükségessé, a helyette automatikusan életbe lépő megszorítások pedig újabb recesszióval fenyegették volna a világ legnagyobb gazdaságát. A politikai felelősség mindezért a republikánusokra hárult volna.

A legtehetősebbek megadóztatásának jelszavával két hónapja újraválasztott Barack Obama elnök, aki a döntést jelentős politikai sikereként könyvelheti el, üdvözölte a képviselőházi szavazást, ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek után nem kívánja megismételni a tavalyi év megosztó kongresszusi vitáját a hitelfelvételi plafonról.

Fehér házi beszéde után Obama azonnal visszautazott Hawaiira, hogy folytassa szabadságát, amelyet múlt szerdán a kétpárti egyeztetések ellenőrzése céljából szakított meg.

A bejelentésre az ázsiai piacok kedvezően reagáltak szerda reggel: a Hong Kong-i Hang Seng indexe 2,1 százalékkal emelkedett, a dél-koreai Kospi 1,7 százalékkal erősödött, míg az ausztrál ASX 200 1,2 százalékos növekedést mutatott.

Rovatok