Index Vakbarát Hírportál

Nem misézhetnek a katolikus melegek Londonban

2013. január 2., szerda 20:41

Hat évi átmeneti tűrés után katolikus homoszexuálisok a jövőben nem misézhetnek London belvárosában. Westminster érsekének tilalmáról a Catholic Herald internetes kiadvány szerdán adott hírt.

Zavartalanul tarthatták hat esztendőn át az úgynevezett "sohói miséket" a London vígalmi negyedében álló Szűz Mária mennybemenetele nevű templomban. Vincent Nichols érsek azt mondta, az évek során az azonos neműekhez vonzódó emberek helyzete mind társadalmi, mind polgárjogi értelemben megváltozott.

Ezzel szemben az egyház által felajánlott lelki törődés elvei, továbbá a szexuálerkölcs kérdéseiben vallott egyházi tanítás nem változott. Sem püspökök, sem világiak nem hunyhatnak szemet afölött, hogy a katolikus tan szerint nemi életre csak férfi és nő közötti házasságban kerülhet sor - mondta az angliai és walesi, mintegy ötmillió katolikus hívő érseke.

Nagy-Britanniában visszaszorulóban van az anglikán egyház, miután a nőkkel szembeni liberálisabb álláspontját sokan elutasítják. Ezt az álláspontot ellenzők nem tudják elfogadni, hogy nők is lehetnek lelkészek, ezért egyre többen választják a katolikus egyházat, a hívők létszáma ma már lényegében egyenlő arányú.

Rovatok