Index Vakbarát Hírportál

Oregonban megadóztatnák a kis fogyasztású autókat

2013. január 4., péntek 17:48

Az USA Oregon államának törvényhozása azt fontolgatja, hogy megadóztatja az alacsony fogyasztású autókat, mert attól tart, hogy jelentős mennyiségű adóbevételtől esik el a hibridek, az elektromos meghajtású és a túl keveset fogyasztó benzines autók miatt, írta a Statesman Journal.

Az államban fizetendő, gallononként (3,79 liter) 30 centes (66 forint) úthasználati adó most bele van építve a benzin árába, így azt az autósok közvetlenül a kutaknál fizetik meg. Aki azonban az átlagosnál kevesebb benzint használ, vagy egyáltalán nem tankol, mert például elektromos hajtású autót vezet, ugyanúgy használja az utakat, mint a többiek, és ez a helyi közlekedési hatóság szerint igazsdágtalan helyzetet teremt.

Egy törvényjavaslat szerint azoknak az autósoknak, akiknek járműve 55 mérföldnél többet képes megtenni egy gallon üzemanyaggal (ez 100 kilométerre vetítve 5,1 literes fogyasztást jelent), minden megtett mérföld után adózniuk kellene, illetve választhatnák azt a megoldást is, hogy egyszeri átalánydíjat fizetnek. Ha elfogadják a javaslatot, a rendszer 2015-től léphet életbe.

Rovatok