Index Vakbarát Hírportál

Gyújtogattak, téglákat dobáltak Belfastban

2013. január 8., kedd 06:17

Újabb összecsapások voltak hétfőn este, már az ötödik egymást követő napon Észak-Írországban rendőrök és protestáns tiltakozók között. Miközben nagyjából ezer protestáns békésen tüntetett a belfasti városi tanács épületénél, egy másik városrészben a tiltakozók több autót fölgyújtottak, és téglákat hajigáltak a rendőrök felé. A rendőrség vízágyút vetett be, megpróbálva szétválasztani egymástól a protestáns és katolikus fiatalokat.

A Londonhoz hű protestánsok az ellen tiltakoznak, hogy a belfasti városi tanács a katolikusok javaslatára december 3-án úgy döntött, az évszázados gyakorlattal szakítva vegyék le az Egyesült Királyság Union Jack néven is emlegetett zászlaját az északír középületekről, és csak jeles napokon tűzzék ki.

Az ilyen szimbolikus ügyek rendszerint felszítják az indulatokat az egymással szembenálló protestáns és katolikus felekezetek között. A katolikusok azt szeretnék, ha Észak-Írország egyesülne az Ír Köztársasággal, a protestánsok viszont kitartanak amellett, hogy Észak-Írországnak meg kell maradnia a Nagy-Britanniával közös államban. Az ötödik napja tartó esti zavargásokban eddig több mint hatvan rendőr megsérült, és legalább száz embert őrizetbe vettek.

Rovatok