Index Vakbarát Hírportál

Elhalasztják Chávez államfői beiktatását

2013. január 8., kedd 23:36

Betegsége miatt elhalasztják Hugo Chávez venezuelai elnök államfői beiktatását - jelentette be kedden a venezuelai kormány.

Az alkotmány szerint az októberben újabb hat évre megválasztott politikusnak csütörtökön le kellene tennie a hivatali esküt Caracasban a parlament előtt.

Az 58 éves rákbeteg politikus azonban, aki jelenleg Kubában van gyógykezelésen, "megfogadta orvosai tanácsát, és nem utazik vissza Caracasba" - közölte Diosdado Cabello parlamenti elnök- Chávez egy későbbi időpontban a legfelsőbb bíróság előtt leteszi a hivatali esküt.

Az ellenzék és a katolikus egyház alkotmányellenesnek tartja ezt a megoldást, és új elnökválasztás megtartását követeli. "Venezuelában nincs királyság, sem a kubaihoz hasonló rendszer", hogy az államfő az alkotmány előírásaira fittyet hányva kijelölje utódját - mondta Henrique Capriles, a venezuelai ellenzék vezére.

Arra utalt, hogy Chávez, mielőtt decemberben elutazott Kubába gyógykezelésre, megbízta Nicolás Maduro alelnököt az ügyek vitelével. Az alkotmány szerint viszont január 10-én véget ér Chávez elnöki megbízatása, és ha az új ciklust nem tudja megkezdeni a hivatalos eskütétellel, akkor 30 napon belül új elnökválasztást kell tartani, és az átmeneti időszakban a parlamenti elnöknek kell gyakorolnia az államfő jogait.

Chávez 1999 óta áll Venezuela élén. A "comandante" - akinek a szervezetében másfél éve találtak rosszindulatú daganatot - súlyos légzési nehézségekkel küzd, meg nem erősített hírek szerint a halálán van.

Rovatok