Index Vakbarát Hírportál

Leállt az állam és az egyház szétválasztása

2013. január 8., kedd 17:21

Elakadt az egyház és az állam szétválasztásának folyamata Liechtensteinben. A törpeállam és a Vatikán között kialkudott konkordátumot egyelőre nem írják alá.

A konkordátum rendezi az egyház és az állam vagyonjogi és pénzügyi szétválasztását a községek szintjén. Ez a megállapodás képezi az egyiket az állam és az egyház közötti viszony rendezésének három tartóoszlopa közül. A másik kettő az alkotmány módosítása, amivel a római katolikus egyház elveszíti a nemzeti egyház jogállását, valamint egy új törvény a vallási közösségekről. Az osztrák hírügynökség beszámolója szerint ez az utóbbi volt az a homokszem a gépezetben, ami megakasztotta a rendezést.

Klaus Tschütscher liechtensteini kormányfő, illetve Diego Causero, a Szentszék Svájcban és Liechtensteinben akkreditált nunciusa kedden Vaduzban bejelentette, hogy egyelőre elhalasztják a konkordátum aláírását. Ezt a liechtensteini parlament által decemberben elfogadott, a vallási közösségek helyzetét szabályozó törvénnyel indokolták.

A törvény lehetőséget ad a községeknek arra, hogy a jelenlegi status quo mellett döntsenek és így kimaradhatnak az új vagyonjogi és pénzügyi szabályozás hatálya alól. A törvény által teremtett új helyzet miatt, a községek autonómiáját tiszteletben tartva, a Szentszék és a vaduzi kormány úgy döntött, hogy elhalasztják az egyezmény aláírását.

A felek mindenesetre hangsúlyozták, hogy eltökéltek a konkordátum megkötése mellett, a Liechtensteini Fejedelemség és a vaduzi érsekség hívőinek javát szem előtt tartva.

Rovatok