Index Vakbarát Hírportál

Biden: Megegyezés jöhet fegyverügyben

2013. január 10., csütörtök 21:40

Kevés az esély arra, hogy az USA-ban az európai államokhoz hasonlóan megszigorodjanak a lőfegyverhez jutás feltételei, de az alelnök optimista. Joe Biden csütörtöki tárgyalásai után azt mondta, közel a konszenzus a fegyvereket ellenzők és a fegyverlobbi között. Biden, akit Barack Obama azzal bízott meg, hogy jövő keddre fogalmazza meg ajánlásait a fegyverkontroll ügyében, azt mondta, jó esélyt lát arra, hogy bevezessék a fegyvert vásárlók általános háttérellenőrzését, és betiltsák a nagy kapacitású tölténytárakat, írta csütörtökön a Washington Post.

Csalódott fegyveresek

Csalódottságát fejezte ki az amerikai lőfegyver-lobbi fő erejének tartott Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA), miután csütörtökön a fegyvertartás szabályozásáról konzultált Joe Biden alelnökkel.

Közleményében az NRA rámutatott: a jövőben is ellenezni fogja a fegyvertartásra vonatkozó új jogszabályok bevezetését. Hangoztatta, hogy a kormányzat "bukott megoldások erőltetésével" az amerikai alkotmány második kiegészítését támadja, amely szavatolja a fegyverviselés szabadságát.

Az NRA hangsúlyozta, hogy a kormányzat helyett a jövőben inkább a kongresszus tagjaival kíván "őszinte párbeszédet" folytatni "arról, ami működik és arról, ami nem".

Bident a decemberi connecticuti vérengzés után kérte fel Obama arra, hogy állítson fel egy munkacsoportot, és dolgozza ki a fegyveres erőszak visszaszorításának lehetséges módszereit. Az alelnök a héten az összes érdekelt fél képviselőivel találkozott: beszélt áldozatokkal, rendőrökkel, vadászokkal, sportolókkal és a fegyverlobbi leghangosabb képviselőjével, a National Rifle Associationnel is.

Ugyanezen a napon érkezett a hír egy kaliforniai iskolai lövöldözésről, ahol egy diák vadászpuskával támadt társaira. Egyiküket kórházba szállították.

Rovatok