Index Vakbarát Hírportál

Nővére szerint nem érdekből házasodott Tóásó

2013. január 10., csütörtök 18:15

Tóásó Előd nem érdekből nősült meg Bolíviában, hiszen ez a házasság aligha lesz elegendő arra, hogy az illetékes bíróság engedélyezze szabadlábra helyezését - mondta az MTI érdeklődésére csütörtökön Tóásó Edit, a terrorista összeesküvésben való részvétellel vádolt férfi nővére.

A napokban derült ki, hogy megnősült a bolíviai börtönben Tóásó Előd, akit 38 társával együtt Bolíviában az Evo Morales elnök elleni terrorista összeesküvésben való részvétellel vádolnak. Tóásó egy tavaly szeptemberben a börtönben elhunyt jobboldali bolíviai politikus, Guillermo Fortún lányát vette el feleségül még novemberben La Pazban, a San Pedro börtönben.

Az ismeretség onnan származik, hogy a nő rendszeresen látogatta apját, akit ugyanabban a börtönben tartottak fogva, mint Tóásó Elődöt.

A Budapesten élő Tóásó Edit emlékeztetett: öccse szabadlábra helyezésére vonatkozó minden eddigi kérelmét azzal az indokkal utasították el, hogy "nincs bolíviai családtagja". "Előd azonban nem érdekből házasodott, hiszen ha a bolíviai hatóságokat még egy ENSZ-döntés sem kényszeríthette a szabadon engedésére, akkor ez a házasság végképp nem fog számítani" - mondta Tóásó Edit.

Az utóbbi hírek szerint hamarosan Santa Cruzban folytatódik a per, hogy átvizsgálják az állítólagos merénylet előkészítésének helyszíneit. Az ottani tanúkat is ki akarják hallgatni, ezt azonban csak vádlottak jelenlétében tehetik meg.

Bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Mario Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban.

Rovatok