Index Vakbarát Hírportál

Szexbotrány miatt vizsgálódnak a román rendőrségnél

2013. január 10., csütörtök 10:59

Vizsgálatot rendelt el a román rendőrség megyei főfelügyelőségeinél Radu Stroe belügyminiszter, jelentették be csütörtökön. A vizsgálat célja, hogy leleplezzék az erkölcsi normák esetleges megsértését, a női alkalmazottakkal szembeni visszaéléseket.

A vizsgálat időzítése azzal a szexbotránnyal függ össze, amely az Olt megyei rendőrségnél robbant ki. December 26-án egy falusi rendőrőrsön dolgozó rendőrnő több késszúrással megsebesítette a falu rendőrfőnökét. Azt állította róla, hogy rendszeresen megerőszakolta és arra kényszerítette őt, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtson a megyei rendőrség több vezetőjének és egy ügyésznek is.

A vizsgálóbizottságok tagjai szociológusok, pszichológusok és a belső elhárítás tisztjei.

A rendőrnő által meggyanúsított főrendőrök egyike Ion Voicu, az Olt megyei főfelügyelőség vezetője, aki a fegyelmi vizsgálat elől kéthetes betegszabadságra menekült. Ezt a lépést a belügyminiszter megfutamodásként értékelte, és úgy fogalmazott: "nem gondoltam volna, hogy ennyi gazemberség van a román rendőrségben". Hozzátette, hogy a törvény ilyen körülmények között nem teszi lehetővé, hogy leváltsa a megyei rendőrfőnököt, de azonnal eltávolítja majd a román rendőrségből, amint visszatér munkahelyére.

Az Olt megyei eset után a román sajtó futószalagon kezdte szállítani a rendőrségi szexbotrányokat. Iulian Surugiuhoz, az egyik rendőrszakszervezet elnökéhez például nemrég egy olyan panasz érkezett, miszerint a fővárosban egy 2012-ben végzett rendőrnőt azonnal előléptettek, miután az őrsparancsnok szeretője lett. Szerdán a Bihar megyei szervezett bűnözés elleni ügyészség vett őrizetbe egy rendőrt, akit azzal gyanúsítanak: enyhébb büntetést ígért egy tolvajnak, ha az illető ráveszi a lányát, hogy ezt szexuális szolgáltatással hálálja meg.

Egy másik rendőrszakszervezet vezetője, Florin Valnei azonban boszorkányüldözésnek tartja a meghirdetett vizsgálatot. Szerinte a minisztérium csak ürügyet keres a rendőri vezetők leváltására.

Rovatok