Index Vakbarát Hírportál

Francia csapatok léptek harcba Maliban

2013. január 11., péntek 21:06 | aznap frissítve

Francois Hollande francia államfő Párizsban megerősítette, hogy a mali elnök és a nyugat-afrikai országok kérésére péntektől francia csapatok harcolnak Maliban a kormányerők mellett az iszlamista fegyveres csoportokkal.

Az elnök a televízióban hangsúlyozta: a terroristák elleni hadművelet "a szükséges ideig tart majd". Francois Hollande azt nem közölte, milyen egységek és hány katona vesz részt az iszlamista csoportok, közöttük Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) elleni hadműveletben. Az elnöki hivatal közleménye szerint a döntés a beavatkozásról péntek reggel született, "a nemzetközi jog keretében", Dioncounda Traoré mali elnökkel egyetértésben.

Laurent Fabius francia külügyminiszter sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, hogy a francia légierő csapásokat hajtott végre Maliban.

A mali vezérkar műveleti főnöke, Ouamar Dao pénteken jelentette be Bamakóban, hogy nigériai, szenegáli és francia csapatok is támogatják a kormányerőket az ország középső részén található Sévaré városában az iszlamistákkal vívott harcban.


View Francia csapatok harcolnak Maliban in a larger map

A mali hadsereg pénteken Franciaország és más európai országok segítségével ellentámadást indított, hogy visszafoglalja az iszlamistáktól az előző nap elfoglalt Konna várost. A Mali északi részét kilenc hónapja ellenőrzésük alatt tartó és az ország középső területének egy részét is megszállva tartó iszlamisták közölték: dél felé, a kormány ellenőrzése alatt lévő országrész felé akarnak előrenyomulni.

Dao ezredes közlése szerint a harcokban mindkét táborban vannak veszteségek, de részleteket egyelőre nem közölt.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) pénteken engedélyezte csapatok azonnali küldését Maliba, hogy segítsenek a kormányerőknek visszaállítani az ország területi épségét – áll a szervezet soros elnöke, Alassane Ouattara elefáncsontparti elnök által aláírt közleményben.

Pénteken az ország egész területén rendkívüli állapotot vezettek be – jelentette be a bamakói kormány.

Catherine Aston, az Európai Unió kül- és biztonsági főképviselője pénteken Brüsszelben közleményben sürgette a nemzetközi beavatkozás felgyorsítását a nyugat-afrikai ország területi épségének helyreállítása érdekében. Közölte: szükség esetén az unió további célzott szankciókat vezet be a fegyveres csoportokkal kapcsolatban álló valamennyi szervezettel szemben.

William Hague külügyminiszter Nagy-Britannia támogatásáról biztosította a mali kormány részére történő francia katonai segítségnyújtást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte Konna elfoglalását, és felszólította a tagállamokat, nyújtsanak segítséget Malinak a terrorista szervezetek és a támogatóik jelentette veszély csökkentése érdekében.

Rovatok