Index Vakbarát Hírportál

Húsz év börtönt kapott a háborús bűnös

2013. január 11., péntek 19:15

Húsz év börtönbüntetést szabott ki Szarajevóban a háborús bűnökben ítélkező boszniai bíróság pénteken Bozidar Kuvelja szerb nemzetiségű férfira a srebrenicai öldöklésben való bűnrészességéért. A vád szerint a 41 éves Bozidar Kuvelja egy boszniai szerb különleges rendőrségi alakulat tagjaként 1995 júliusában, a boszniai háború végnapjaiban a kelet-boszniai Srebrenica közelében, Kravicánál részt vett muzulmánok lemészárlásában. A bíróság Kuvelját emberiesség elleni bűncselekményben bűnösnek találta, de felmentette a népirtás vádja alól. Az indoklás szerint nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Kuvelja tudta, hogy az öldöklés fő célja a népirtás volt.

Kuvelja a Szarajevó melletti hegyről elnevezett, hírhedt Jahorina zászlóaljban szolgált. Az alakulat tagjai 1995. július 13-án délután összetereltek 200-300 muzulmán férfit, akiket vagonba zártak, majd később kézigránátokat hajítottak közéjük, és tüzet nyitottak azokra, akik a csűrben zsúfolódtak össze. A 70-100 túlélőt és a sebesültet ezután orvosi segítséget ígérve kicsalták, arra kényszerítették őket, hogy szerb nacionalista dalokat énekeljenek, majd ismét golyózáport zúdítottak rájuk - emlékeztetett a történtekre Jasmina Kosovic elnöklő bíró. A vérengzésről először három túlélő számolt be a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűntettek ügyében eljáró hágai Nemzetközi Törvényszéken Radislav Krstic volt boszniai szerb hadtestparancsnok perében. A tábornokot 2001-ben 35 év szabadságvesztésre ítélték.

A srebrenicai népirtásban mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le és földeltek el tömegsírokban. A szarajevói bíróság már több mint húsz egykori boszniai katonát és rendőrt ítélt el az ügyben.

Rovatok