Index Vakbarát Hírportál

Ritkulnak az afganisztáni harci bevetések

2013. január 11., péntek 23:10

Barack Obama amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok tavasztól kezdve inkább kiképző, támogató feladatot fognak ellátni, és kevesebb harci bevetésben vesznek majd részt. Obama a Washingtonban tartózkodó Hamid Karzai afgán államfővel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón beszélt a 66 ezer fős amerikai hadtest módosuló szerepvállalásáról. A vezetők megállapodtak abban, hogy a harci cselekményekben elfogottak őrizetét is az afgán kormány ellenőrzése alá helyezik.

A tárgyaló felek leszögezték, hogy felgyorsítják azt a folyamatot, amelynek során az afgán erők veszik át az irányítást a harci feladatokban, az amerikaiak szerepvállalása pedig alapvetően a támogatásra korlátozódik. Karzai megelégedését fejezte ki az egyezséggel kapcsolatban; mint elmondta, ez azt jelenti, hogy tavaszra már nem lesznek külföldi csapatok az afgán falvakban. Obama elmondta, hogy a következő hónapokban jelenti majd be a csapatkivonás következő lépéseit.

Az amerikai elnök szerint csak akkor maradnak 2014 után amerikai katonák a közép-ázsiai országban, ha teljes mentességet kapnak az afgán törvények hatálya alól. Addigra az afgán erők elméletileg képesek szavatolni a biztonságot az ország területén, a szövetséges erők támogatása nélkül is.

Rovatok