Index Vakbarát Hírportál

Izrael felszámolta a palesztin sátortábort

2013. január 13., vasárnap 08:54

Az izraeli biztonsági erők kiürítették vasárnapra virradóra a kelet-jeruzsálemi úgynevezett E1-es zónában létesített palesztin sátortábort, ahonnan bírósági felhatalmazással száz palesztin tiltakozót kényszerítettek távozásra, mondta Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő.

Rosenfeld szerint a félórás rendőrségi akció során senkinek sem esett baja és senkit sem vettek őrizetbe, palesztin szervezetek szerint viszont hatan megsérültek, írja a BBC. A vasárnap hajnalban elszállított palesztinok között volt az ismert politikus, Musztafa Barghouthi is. A sátrakat otthagyták, a nap folyamán eldől, hogy mi lesz velük.

A palesztinok pénteken táboroztak le az E1-es zónában, ott ahol a Netanjahu-kormány bejelentette építkezési terveit válaszul a palesztinok ENSZ-státusának felértékelésére. Az E1-es zóna beépítése megteremtené az izraeli területi folytonosságot Maale Adumím telepesváros és Kelet-Jeruzsálem között, ugyanakkor észak-déli irányban kettévágná Ciszjordániát, ezért a palesztinok attól félnek, hogy ellehetetlenítené a majdani Palesztina területi egységét, életképességét.

A legfelsőbb bíróság pénteken úgy határozott, hogy legfeljebb hat napig maradhatnak a területen a sátrak. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este elrendelte a sátortáborhoz vezető utak lezárását, a katonaság pedig zárt katonai övezetnek nyilvánította a területet.

Rovatok