Index Vakbarát Hírportál

Légi segítséget nyújtanak a britek Maliban

2013. január 13., vasárnap 08:11

Légi logisztikai segítséget nyújt a brit kormány Franciaországnak a Maliban zajló francia hadműveletekhez, közölte vasárnap hajnalban a brit miniszterelnöki hivatal. A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint ugyanakkor London szárazföldi harcoló alakulatokat nem küld az afrikai országba.

A mali hadsereg a francia expedíciós alakulatokkal együtt az ország déli része felé megindult iszlamista erőkkel harcol, és helyi jelentések szerint sikerült is megállítani a lázadók előretörését.

A brit miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint David Cameron brit kormányfő és François Hollande francia elnök szombat este telefonos megbeszélésen tekintette át a Maliban kialakult helyzetet, és azt, hogy Nagy-Britannia miként tud hozzájárulni a mali kormánynak nyújtott francia katonai segítséghez a szélsőséges lázadó erők elleni harcban. A tájékoztatás szerint Cameron és Hollande egyetértett abban, hogy a mali helyzet – tekintettel az országban folyó terrorista tevékenységre – tényleges veszélyt jelent a nemzetközi közösségre.

Mali ügyvezető elnöke tévébeszédben számolt be vasárnap arról, hogy az elmúlt napokban visszafoglalták az iszlamistáktól Konna városát, ami a fővárostól, Bamakótól 700 kilométerre északkeletre fekszik. Dioncounda Traoré államfő elmondta, hogy a harcokban a kormányhadsereg 11 katonája életét vesztette, 60 pedig megsebesült.

A város birtoklásáért folytatott küzdelemben a francia légierő támogatása mellett száz szélsőséges halt meg. Az összecsapások során az iszlamisták 30 járművét semmisítették meg. A kormányerők most a városban maradt lázadók után kutatva átfésülik a területet.

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberjogi szervezet helyi képviselője ezzel egy időben azt közölte, hogy meghalt tíz civil, akik egy folyón próbáltak átkelni. A halálos áldozatok között három gyerek is volt.

Rovatok