Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek maradtak ivóvíz nélkül Sanghajban

2013. január 14., hétfő 15:55

Hétvégén két sanghaji kerületben is szünetelt az ivóvízellátás. A kelet-kínai városban az egyik, ivóvízforrásként szolgáló tóba illegálisan engedtek vegyianyagokat tartalmazó szennyvizet. Az eset miatt 23 ember került kórházba és 30 000 ember maradt ivóvíz nélkül. A szennyezésért felelős logisztikai vállalat tíz munkatársát már őrizetbe vették, a nyomozás jelenleg is tart.

Egy másik kerületben, a kikötőben szivárogtak a vízbe vegyi anyagok fél napon át, egy dokkolási baleset miatt. Ezt a szivárgást végül húsz hajónak sikerült felfognia. A szintén ivóvízbázisként szolgáló terület szennyezéséért három vállalatot tettek felelőssé a hatóságok.

Kínában továbbra is óriási gondokat okoz a környezettudatosság hiánya. Az ország folyóinak és állóvizeinek mintegy 40 százaléka volt súlyosan szennyezett 2011-ben. A 75 milliárd tonnát is meghaladta az ország vizeibe az év során beleeresztett szennyvíz mennyisége. Az egy főre jutó vízkapacitás az országban mindössze 2 100 köbméter.

Ez a nemzetközi átlagnak kevesebb mint az egyharmada. A városok kétharmada valamilyen szintű vízhiánnyal küszködik, 300 millió vidéki lakos számára pedig nem biztosított a normális ivóvíz. A kínai folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak vizeik fogyasztása, de bármilyen érintkezés a vizükkel veszélyt jelent az emberekre.

Rovatok